Saknades helhetssyn av brandskyddet på Polarbröd

Det fanns inte en tillräcklig helhetssyn för brandskyddet på Polarbröds bageri i Älvsbyn, därför spreds branden så fort och fick förödande effekter. "Vi tar till oss av lärdomarna", säger Karin Bodin, koncern-vd.

I sin rapport konstaterar MSB att det fanns många bidragande orsaker till att branden kunde sprida sig från en liten glödbrand till en totalskada på byggnaden. (Arkivbild)

I sin rapport konstaterar MSB att det fanns många bidragande orsaker till att branden kunde sprida sig från en liten glödbrand till en totalskada på byggnaden. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Älvsbyn2021-02-03 16:39

Det var den 23 augusti förra året som bageriet i Älvsbyn ödelades i en brand. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har nu utrett händelsen för att ta reda på hur branden kunde spridas så snabbt, och därmed också kunna dra lärdomar för att förhindra liknande händelser.

Vad skulle du säga var huvudorsaken till att branden kunde uppstå?

– Det vi ser är att Polarbröd har byggts om och till flera gånger under en lång tid. Man har sökt bygglov för varje enskild del och byggnadsnämnden och brandkonsulter har hanterat det. Även försäkringsbolag och räddningstjänsten har varit inblandade med sina tillsyner och även Polarbröd själva. Det går inte att peka ut någon enskild part utan man har missat helheten i brandskyddet för hela byggnaden, säger Ulf Bergholm, olycksutredare på MSB.

– Det är en rimlig slutsats, att vi inte hade tillräcklig helhetssyn. Men vi har haft kontinuerlig avstämning med försäkringsbolag och räddningstjänst och vi har diskuterat de här frågorna hela tiden, säger Karin Bodin.

Bageriet har byggts till i etapper under 40 år och det ledde till slut att lokalen var en enda stor brandcell på 9 000 kvadratmeter. Enligt gällande bygglagstiftning ska brandsektioner som är större än 5 000 kvadratmeter ha sprinkler. Det saknades på Polarbröd.

Varför då?

– Vi hade ett automatiskt brandlarm som är mer än vad lagen kräver och hade fått godkända brandöversyner många gånger om. Vi hade ett brandskydd som uppfyllde alla krav, men sprinklers hade vi valt att inte ha, säger Karin Bodin.

Sedan tidigare är det känt att branden troligen orsakades av degrester som fattat eld i ugnen och sedan transporterats vidare i fabriken och spred elden. Framförallt blossade branden upp i svalbanan. Där tog branden fart, först oupptäckt, och utrymmet var sedan svårt att komma åt för en effektiv släckning.

I utredningen lyfts det fram hur viktigt det är med tekniska system som tidigt kan upptäcka även små bränder och släcka dem i ett tidigt skede. Speciellt behövs det i svåråtkomliga utrymmen som innehåller brännbart material. 

På Polarbröd saknades även ett tekniskt övervakningssystem efter ugnarna.

– Vi hade det automatiska brandlarmet och ett systematiskt brandskyddsarbete som vi reviderat regelbundet. Vi nöjde oss med att ha detektorer i ventilationsanläggningen kopplat till svalbanan och hade inte sett behov av övervakning efter ugnarna, det var en samlad bedömning vi gjorde med våra partners, säger Karin Bodin.

Hon menar att företaget nu drar lärdom av slutsatserna.

– Vi vill förstås undvika att det här ska hända oss eller någon annan i framtiden, vi tar det med oss när vi projekterar och bygger en ny fabrik.

Exempel på det är sprinklers, kameraövervakning efter ugnarna, nya brandcellsgränser och rökgasevakuering. Polarbröd tar också hjälp av ett externt brandskyddsföretag för att göra en översyn av brandskyddet.

Man har också sett över verksamheten i Bredbyn och gjort en översyn av alla produktionslinjer. Kompletterat med fler brandposter, ska installera kameraövervakning efter ugnarna och påbörjat att installera sprinklers.

Bodin tycker det allra viktigaste är att ingen människa kom till skada i branden:

– Personalen tryckte på larmknappen redan innan det automatiska brandlarmet gick och utrymde på ett exemplariskt sätt. Det känns otroligt bra.

MSB:s brandutredning

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beslutade att utreda branden på Polarbröd genom en olycksundersökning – som blev klar under onsdagen.

Det handlar om att kartlägga brandförloppet och brandskyddets utformning.

Lärdomar från branden i Polarbröds fabrik kan komma att integreras i MSB:s utbildningar för räddningstjänstpersonal. Även brandskyddsprojektörer, verksamhetsutövare, byggnadsnämnder och försäkringsbolag med flera bör kunna dra nytta av de lärdomar MSB dragit efter branden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!