I tjänsten River online kunde man enkelt följa Piteälvens höjd, temperatur, solljus med mera. Räddningstjänsten var drivande för att få ett varningssystem för vårfloden. Sedan dess har det använts av allt från räddningstjänst och energibolaget till fiskare och stugägare. Men den 29 oktober 2022 lades tjänsten ner.
– Det var både problem att 2G och 3G-näten skulle stängas ner. Sen gick en av ägarna till portaltjänsten bort. Det köptes då upp och skulle bli mycket dyrare. Så dyrt att jag föreslog att det inte skulle fortsätta, säger Jerry Lindblom, mannen bakom tjänsten.
När River online stängde blev tjänsten saknad. Det fanns en efterfrågan. Företagarna i Älvsbyn har sökt och fått ett första positivt finansieringsbesked till projektet från Sparbanken Nord och från Älvsbyns kommun.
– Vi är med i projektet då vi tycker det är en jättebra idé. Många är intresserade och för turismen kan det vara jättebra. Det är alla rätt i det här, säger Elisabeth Nordström, företagarna.
Redan idag finns en fungerande teststation på plats vid samma ställe som den tidigare mätaren i Älvsbyn. Det behövs ett gränssnitt för att enkelt redovisa resultaten. Med ny teknik hoppas man kunna göra mycket.
– Vi har redan sensorer på plats och hoppas därtill kunna väva samman mätserien över älvsnivån med flödesdata från kraftverket i Sikfors. Då kan vi inte bara återskapa mätdata för perioden mellan stoppen av gamla systemet utan även knyta samman mätdata med nivån vid högvattnet 1995, säger Johan Casselgren, forskare inom snö och is vid LTU.
För kommunen är projektet intressant som en säkerhetsåtgärd. Nya sensorer kan samverka på intressanta sätt och artificiell intelligens kan tolka resultat från olika sensorer tillsammans.
– Tar man då gammal återskapad data kan man se att händer det här och det här så hamnar vi i vårfloden -95 igen. Det kan fungera som ett varningssystem, säger Roger Tuomas, samhällsbyggnadschef.
Även om första stationen är igång är det svårt att lova när allmänheten återigen kommer att kunna ta del av datan då projektet inte är fullt finansierat än.
– Vi har basfinansiering för att göra vissa grejer. Vi vill först återetablera de tre mätpunkterna vi haft tidigare, men också mäta nivån på några större sjöar. Drömmen är att komma upp i fjällen och få värdefull data därifrån med vattendjup, snödjup och temperaturer, säger Robert Granström.