Socialchefen Robert Cortinovis bekräftar att det finns handläggare som saknar behörighet och att Harriet Rickman bland annat jobbat med att säkerställa kompetensen som enhetschef.
– Det här är något som ingår i den fortsatta utredningen. Vi behöver analysera det här och jag har svårt att svara på varför det har kunnat ske tidigare. Jag vill också ha fram de svaren, säger Robert Cortinovis.
Vad är det för behörighet som saknas?
– Har man svensk socionomexamen enligt behörighetskraven uppfyller man kraven på att jobba med barn och unga i socialtjänsten. Sedan finns det också andra utbildningar som är relevanta, men då behöver man ha ett antal tilläggskurser som socialstyrelsen påvisar i sitt behörighetskrav. Vi måste titta på, om man inte är socionom, vad har man då för utbildning och uppfyller man de fyra kurserna.
Socialutskottet i Älvsbyns kommun har beslutat att upphöra med LVU-vården av tre omhändertagna barn efter att en konsultrapport upptäckt att det förekommit allvarliga fel och brister och till och med lagöverträdelser i myndighetsutövningen. Robert Cortinovis vill inte spekulera i om handläggarnas uteblivna behörighet kan ligga bakom bristerna.
– Det kan ha gjort det, men det är för tidigt att säga då vi inte är klara med den arbetsrättsliga utredningen än.
Sedan ungefär två veckor tillbaka delades enheten Stöd till individ och familj upp i flera enheter där myndighetsutövningen för individ- och familjeomsorgen blivit en egen enhet med egen enhetschef. Antalet anställda har minskats.
– Sedan jag började har det varit åtta handläggare och en specialisthandläggare, Nu blir det fyra barnhandläggare, två handläggare som jobbar med placerade barn och en förste socialsekreterare som jobbar för hela enheten, säger Cortinovis.
PT har varit i kontakt med tidigare enhetschefen för Stöd till individ och familj, Nataliya Renlund, som i dag jobbar som kanslichef i Älvsbyns kommun. Hon vill inte kommentera kritiken från Harriet Rickman med hänvisning till den arbetsrättsliga utredningen som pågår men skriver i ett mejl att hon har social omsorgsexamen från Luleå tekniska universitet, 210 högskolepoäng, som utfärdades 2010.
"Examen ger behörighet – förutom att utföra uppdrag som chef inom socialtjänsten – att vara handläggare med myndighetsutövning inom bland annat socialtjänstlagen", skriver hon.