Säkerhet och cyklister i fokus

Älvsbyns kommun är på väg att anta en ny trafikstrategi med fokus på trafiksäkerhet och att minska onödiga korta bilresor. Bland annat genom att uppmuntra cyklande.

Korsträsk. Cykelvägen till Korsträsk är på god väg. Tanken är att man får cykla den sista delen genom Sågfors.

Korsträsk. Cykelvägen till Korsträsk är på god väg. Tanken är att man får cykla den sista delen genom Sågfors.

Foto:

Älvsbyn2018-03-28 15:18

Förslaget till ny trafikstrategi ställs just nu ut för granskning i kommunhuset och på kommunens hemsida. Trafikstrategin är inte en lista över saker som ska göras utan mer ett dokument där man identifierar brister och möjligheter och hur man vill utveckla trafiken i Älvsbyn.

– Det är väl egentligen en slags översiktsplan, en vägledning för framtiden. hur man vill förändra saker och ting. Den grundar sig i de behov som vi identifierat under resans gång, både från våra egna erfarenheter här men också medborgardialoger. Det finns många trafikfrågor som snurrar i kommunen och behöver lösningar, säger Ingrid Karlsson, enhetschef för miljö- och byggkontoret.

I trafikstrategin har man tittat närmare på många möjliga lösningar för cyklister och gångtrafikanter.

– Det handlar mycket om att satsa på oskyddade trafikanter. Det är många korta resor i kommunen där man inte kör så långt. Om det blir enklare och bättre att cykla kanske man låter bilen stå om man bara ska en kort bit. Det är bra ur ett hälsoperspektiv också, både för luften och för motion. Vi ska inte förbjuda bilar eller något, de har sin plats. men de onödiga resorna vill man få ner mängden på, säger Ingrid Karlsson.

Bland annat nämner hon en moment 22-situation som uppstår när föräldrar skjutsar barnen till skolan för att trafiken är otrygg, när mängden föräldrar som kör barnen till skolan också är orsaken till att trafiken vid skolan är otrygg.

– Det går inte att bygga på ett sånt sätt där många kan lämna av sina barn och samtidigt få det säkert. Barn är så pass impulsiva att man helst inte vill ha bilar och barn på samma plats över huvud taget, säger Ingrid Karlsson.

En cykelparkering vid nya resecentret föreslås för att pendlare enkelt ska kunna ta cykeln till bussen eller tåget. Gång- och cykelväg är redan på gång mellan Älvsbyn och Korsträsk. I trafikstrategin slår man även fast att det vore önskvärt med en gc-väg mellan nystrand och Älvsbyn också.

– Det är trafikverket som äger vägen så det enda vi kan göra är att uppvakta dem, precis som till Korsträsk. Men den till Korsträsk blir ganska dyr, det vore enklare att bygga en till Nystrand, särskilt om Trafikverket förbereder det i samma sväng som de bygger om vägen nu, säger Ingrid Karlsson.

En annan gc-väg som faktiskt är på gång är längs efter väg 664 mellan Altuna i Älvsbyn och Kanis, där har trafikverket redan beviljat bidrag och kommer att stå för halva kostnaden.

– Det blir en helt ny gc-väg som kommer att gå förbi Timmersvansen så att man kan ta sig upp till Kanisområdet, särskilt om det utvecklas ytterligare på Kanis med mer sommaraktiviteter. Det är många som går efter vägen förbi industriområdet nu, det är inte en säker trafikmiljö. Det är jättepositivt att de beviljat bidrag till det, för det är inte billigt att dra nya gc-vägar, säger Ingrid Karlsson.

Det finns även tankar om att förlänga gc-vägen från Norrabyn så att inte cyklister och gångtrafikanter tvingas in på den smala Fluxenvägen. Den anses särskilt dålig under vintern då den blir ännu smalare på grund av plogkarmarna.

– Det slutar i en dålig trafiksituation. Där får man titta på vad man kan göra. En sån här strategi sträcker sig många år fram i tiden, det handlar om prioritering, säger Ingrid Karlsson.

Åsikter om trafikstrategin kan lämnas till miljö- och byggkontoret fram till den 12 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om