Sågar planerna på en vårdflytt

Planerna på att landstinget ska rymmas i det nya särskilda boendet sågas av PRO. Pensionärerna kräver att vården ska stanna centralt.

Missnöjda. PRO:s ordförande Gottner Eriksson och styrelsemedlemmen Birgitt E Granström hoppas att landstinget behåller vården centralt.

Missnöjda. PRO:s ordförande Gottner Eriksson och styrelsemedlemmen Birgitt E Granström hoppas att landstinget behåller vården centralt.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2017-05-23 23:15

Älvsbyns kommun planerar som bekant ett nytt särskilt boende på Västermalmshöjden mellan Västermalm och Prästgärdan. Debatten huruvida boendet skulle hamna där, på Altuna eller på Nybergshägnan var lång. Nu har debatten ändrat spår och fokuset ligger nu på huruvida landstinget ska följa med eller inte.

De är ute efter nya lokaler och kommunalråd Helena Öhlund har uttryckt en stark vilja att samordna säbo med hälsocentral och folktandvård.

Politiskt så har Centerpartiet lyft frågan om det är nödvändigt att landstinget följer med och vad Älvsbyn i så fall tjänar på det.

Nu hörs kritiska röster från den grupp som kanske drabbas mest av en eventuell flytt. Pensionärernas riksorganisation, PRO, är Sveriges största pensionärsorganisation med närmare 400 000 medlemmar.

I Älvsbyn är nästan var åttonde invånare med i den lokala föreningen som har 460 medlemmar.

Ordförande Gottner Eriksson och styrelsemedlemmen Birgitt E Granström är inte sålda på en flytt av hälsocentralen och folktandvården.

– Det ska ligga centralt, och flyttar man ut det dit så är det inte centralt längre. Det blir dyrt och vi ser bara nackdelar med det, säger Gottner Eriksson.

De menar att avståndet gör att äldre människor inte kan gå till vården.

– Då blir det 200 kronor varje gång man ska dit. Ska man till hälsocentralen till exempel, så finns det ju en anledning. Man är inte så pigg att man kan gå dit bort då, säger Birgitt E Granström.

De menar även att ett särskilt boende på Västermalmshöjden är för långt bort.

– Man tappar ju de här spontana mötena när anhöriga bara går förbi, det är för långt. Sedan kommer knappast makar och makor besöka sina respektive lika ofta heller, säger Birgitt E Granström.

– Tyvärr är vi lite sent ute för att påverka just boendet eftersom det är beslutat. Men vi hoppas att vi kan påverka vart hälsocentralen och folktandvården hamnar, säger Gottner Eriksson.

Han hade helst sett att allt hade hamnar på Nybergshägnan.

– Det har vi diskuterat mycket och det Helena Öhlund och andra politiker skyller på är ju bara svammel. Utryckningsfordon och trångt om plats, det är bara bortförklaringar, säger Gottner Eriksson.

Birgitt E Granström tycker att politikerna ska lyssna på PRO.

– Vi är en stor förening och det är vi som ska bo där borta snart. Man tycker ju att de borta lyssna på oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om