Enligt socialchefen Hans Nyberg beror det delvis på Älvsbyns målmedvetna arbete med utredningshemteamet som förbättrar möjligheterna för de äldre att bo kvar hemma längre.
– De stöttar upp, gör bedömningar om vilken hjälp och insatser som behövs för att bo kvar hemma, vilket de flesta vill, säger Hans Nyberg.
Det har också märkts då patienter kommit tillbaka efter lasarettsbesök och fått bo på korttidsboende. Då blir det ofta så att de hamnar på särskilt boende istället. Fler blir villiga att prova att bo hemma med stöd. Men hjälp av utredningshemteamet hade kön i slutet av förra året försvunnit helt och hållet, vilket Nyberg inte varit med om tidigare. Nu är tolv platser lediga efter att fenomenet fått skjuts av coronaviruset.
– Pandemin har naturligtvis påverkat. Dels den initiala debatten där många äldre avled på särskilda boenden söderut i Sverige, det kände så klart både de äldre och deras anhöriga en stor oro omkring. Sen trädde besöksförbudet i kraft. Då vet man att om man flyttar in får man inte ta emot besök. Då kan man säkert dra sig för att flytta om man vet att man inte får träffa sina anhöriga längre, säger Hans Nyberg.
Korttidsboendet Gullvivan har varit stängt under 2020. Med det minskade behovet av platser i Älvsbyn är nu inriktningen att det ska stängas permanent.
– Det är sex platser där och med tolv tomma platser är det behovet obetydligt i dag. Vi ska ha uppföljning av stängningen i september och då ska vi ha förhandling med kommunal kring det här, säger Hans Nyberg.
Socialtjänsten har i uppdrag att titta över och effektivisera verksamheten under året. Det är inte uteslutet att ännu fler platser och avdelningar kan avvecklas. Men Nyberg tror också på ett ökande behov framöver. I dag pratas det om den "vårdskuld" som behöver tas tag i efter coronapandemin, alltså de operationer som skjutits på och måste genomföras. På samma vis kan det finnas en "säbo-skuld" som väntar. Frågan är hur många platser det gäller.
– Det är jag ganska övertygad om. Om vi inte hade haft en pandemi så hade man sökt och fått det. När det här lägger sig, eller det närmar sig ett normalläge, då kommer trycket att öka på särskilda boendeplatser. När restriktionerna lättas upp och man börjar känna sig mer trygg så kommer fler söka boende. Jag tror inte på ett jättetryck, och det finns inget bestämt datum, men det kommer att komma smygande, säger Hans Nyberg.