Så stor kan vårfloden bli

Mer vatten i snön och mer tjäle i marken kan göra årets vårflod ännu större än fjolårets. "Det beror på hur vädergudarna beter sig", säger Margareta Lundberg.

För ett år sedan ökade vattennivån i Piteälven med fyra meter och 81 centimeter på 25 dagar vid bron på Norrabyn i Älvsbyn. (Arkivbild)

För ett år sedan ökade vattennivån i Piteälven med fyra meter och 81 centimeter på 25 dagar vid bron på Norrabyn i Älvsbyn. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Älvsbyn2019-04-19 16:26

Den 19 april i fjol och 25 dagar framåt ökade vattennivån i Piteälven med fyra meter och 81 centimeter vid bron på Norrabyn i Älvsbyn.

Två förutsättningar pekar på ännu högre nivåer i år.

– Det är mer tjäle kvar i år än vad det var i fjol. Är det mycket tjäle kvar tar inte backen upp vattnet. Skog och annat suger inte upp det, och då blir det mer vatten i älven, säger Margareta Lundberg, risk- och säkerhetssamordnare i Älvsbyns kommun.

Det andra är mängden vatten i snön.

– Det sägs att årets snö är mer rik på vatten än snön i fjol.

Men det finns även omständigheter som pekar åt andra hållet.

– Det har varit kallare nu en period, så snösmältningen har avtagit. Nu blir det varmare till veckan, men det är kallt på nätterna och det är ju bra, säger Margareta Lundberg.

Hur stor blir årets vårflod tror du?

– Det är jättesvårt att säga, allt det här är spekulationer. Jag tror personligen att det blir ungefär som ifjol. Det kan bli mindre och det kan bli mer. Höga flöden har vi alltid eftersom älven är oreglerad.

Mardrömsscenariot är att det blir varmt i fjällen och här nere samtidigt.

– Det är inte bra. Det är inte naturligt heller, och hittills tycker jag att naturen har skött sig, säger Margareta Lundberg.

Hur ser det perfekta scenariot ut?

– Att det är varmt på dagen och tinar så där lämpligt, att tjälen börjar ge sig och att det fortsättningsvis är kallt i fjällen så att vattnet här hinner rinna undan innan fjällfloden kommer.

Det är med andra ord vädret som till stor del styr flödet.

– Vi hade en varm period för ett tag sedan, och då ser man ju hur fort det smälter. Får vi som i fjol är det ingen katastrof. Ja, för någon enstaka stugägare, men de vet ju vart de har köpt sin stuga. Det är den enskildes ansvar, säger Margareta Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om