Saken som har varit med fjärde NIU-året är att det ofta kräver särskilda undervisningsgrupper, vilket kräver fler lärare, vilket kostar pengar. Om det går att undvika det så behöver inte ett fjärde år bli så kostsamt.
– Det blir en utmaning att hålla det inom de kostnader vi har och det är utmanande nog i vanliga fall. Samtidigt är det positivt att det kommer att attrahera fler elever att söka. Vi har 33 elever som vi sannolikt inte haft utan utbildningen. De är viktiga elever som håller igång skolan och sannolikt kommer att göra det framöver också. De är bra för gymnasiet, säger Jan-Erik Backman, skolchef i Älvsbyns kommun.
Eleverna kommer att behöva välja kurser från det ordinarie utbudet. I vanliga fall har de kunnat skräddarsy mer personligt vilka kurser de ska ha och när de ska ha dem, men därför har det också ofta blivit små resurskrävande specialgrupper. Det kommer krävas mycket planering för att få det att fungera bra. Men det är en utmaning som skolan tar.
– Träningstiderna är en sån sak som påverkar. De ska självklart försöka läggas när det är dagsljus och en stor del av tiden är det mörkt så här års. Särskilt tufft är det för de med inriktning mot skidorientering om de ska träna när det är mörkt. Det blir svårt att lägga träningar på andra tider för dem. Men nu ska det här gälla från och med hösten, så nu kör vi på helt enkelt. Vi hittar lösningarna, säger Jan-Erik Backman.