S stänger dörren för öppna styrelsemöten
Det blir inga öppna ks-möten för allmänheten i Älvsbyns kommun. Det står klart sedan kommunstyrelsen beslutat avslå vänsterpartiets motion om att göra mötena offentliga.- Ett bakslag för demokratin, säger v-gruppledare Birger Seger besviket.
I våras föreslog Birger Seger att kommunfullmäktige i Älvsbyn ska följa landstingets exempel fullt ut och besluta att kommunstyrelsens sammanträden också ska vara öppna för allmänheten.
Inga formella hinder
I beredningen av v-motionen har kommunchef Magnus Nordström kommit fram till att det inte finns några formella hinder för öppna ks-möten, förutsatt att kommunfullmäktige säger ja och att det genomförs i överensstämmelse med kommunal-
lagens regler. Vissa ärenden måste exempelvis enligt lagen alltid hållas inom stängda dörrar.
"Om fullmäktige medger offentlighet är det nämnden som avgör om offentliga sammanträden ska förekomma och, om så är fallet, vilka ärenden som kan handläggas vid ett offentligt sammanträde", skriver kommunchefen i sitt yttrande.
Nu har kommunstyrelsen behandlat motionen och enats om att föreslå fullmäktige att säga nej till förslaget. Eftersom social-demokraterna har egen majoritet både i ks och fullmäktige är frågan därmed i praktiken redan avgjord.
- Som alla andra politiska frågor i den här kommunen. Det är en av anledningarna till att vi från vänsterns sida vill ha öppna styrelsemöten, säger Birger Seger och tillägger:
- Numera är det bara i ks det kan förekomma en politisk diskussion före besluten, i fullmäktige är all debattglädje borta. Därför har det också blivit ointressant för medborgarna att vara åhörare på fullmäktigemötena.
Mandat av väljarna
Kommunstyrelsens ordförande Bill Nilsson, s, tillbakavisar påståendet om att socialdemokraternas ledande roll skulle vara negativ för demokratin.
- Man måste komma ihåg att det är väljarna som gett oss mandat att styra kommunen. Det är ett förtroende vi tar på största allvar, säger han.
Vad har s emot öppna ks-möten?
- Att det innebär en massa mötestekniska problem i styrelsearbetet. Vi har till exempel mycket information av våra verksamhetsledare om det löpande arbetet. Det är nästintill omöjligt att avgöra i förväg vilka ärenden som garanterat inte kommer in på det som är sekretessbelagt, svarar Bill Nilsson.
- Dessutom ser vi fullmäktige som det offentliga forum där vi möter medborgare och press.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!