S-budget kan slå hårt mot idrottslinjen

Socialdemokraterna vill plocka bort en halv miljon av stödet till idrottslinjen på folkhögskolan. Centerpartiet fruktar att nedskärningen kan äventyra programmets framtid.– Det får konsekvenser, säger gruppledare Matilda Wiklund.

Matilda Wiklund (C) är orolig för idrottslinjens framtid. ”Om vi pratar om varumärket Älvsbyn så ger de här eleverna så otroligt mycket”, säger hon.

Matilda Wiklund (C) är orolig för idrottslinjens framtid. ”Om vi pratar om varumärket Älvsbyn så ger de här eleverna så otroligt mycket”, säger hon.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2014-10-17 18:10

Videon är inte längre tillgänglig

När budgetramarna för år 2015 och planen för 2016-2017 skulle antas under måndagens kommunfullmäktige blossade debatten kring idrottslinjen upp och krävde votering. Socialdemokraternas prioriteringar finansieras bland annat med en justering av avtalet med idrottslinjen på Älvsby Folkhögskola där skidor, skidorientering och orientering finns att tillgå. Det väcker oro hos de andra partierna – särskilt Centerpartiet.

– Ingen vet vad det ger för konsekvenser, det är det vi är oroliga över. Är vi beredda att riskera en sådan verksamhet som ger så bra good will till kommunen, säger Matilda Wiklund.

"Dra undan benen"

I det nya avtalet vill S sänka stödet med en halv miljon kronor – från 2,6 miljoner kronor till 2,1 miljoner kronor.

Vad ser du för risker med förslaget?

– Det kan bli att man lägger ner, eller att man förändrar verksamheten så att vi inte får in så mycket gymnasieelever som vi önskar till kommunen. S verkar tro att det löser sig, vi är inte så säkra.

Vad är Centerpartiets förslag?

– Vi har sagt att det säkert är möjligt att göra en viss besparing, men vi har föreslagit att vi sparar 100 000 kronor i stället för 500 000 kronor. Pengarna för finansiering tar vi från kommunstyrelsens förfogande, det är som en extrapott vi har.

"Generösa avtal"

Kommunalråd Helena Öhlund menar att S inte på något sätt vill lägga ner utbildningen, men att de måste se över sina kostnader.

– Det är märkligt att vi inte kan minska kostnaden på generösa avtal som vi har haft med folkhögskolan när vi i våran egen verksamhet vänder på varenda sten. Våran synpunkt är att 500 000 kronor är en summa som bör gå att spara in, precis som vi gör på våra egna budgetramar.

För att driva en godkänd Nationell Idrottsutbildning (NIU) måste man uppfylla vissa krav från olika förbund.

Har ni kolla på dem?

– Avtalet som vi har haft med folkhögskolan har avhandlat det.

"Andra åtgärder"

Sture Norén (se separat artikel) menar att idrottseleverna kommer med interkommunala pengar och betalar för sig själva.

– Nej, det är 2,6 miljoner kronor och det tror jag inte att vi får in i interkommunala kostnader, så enkelt är det, säger Helena Öhlund.

De får alltså allt och lite till?

Ja, det säger jag.

Är du säker?

– Det jag vet, jag känner inte till alla detaljer, men 2,6 miljoner kronor betalar vi till folkhögskolan för att driva den här skidlinjen.

Om nedskärningen inte fungerar vill S ta pengar från något annat.

– Vi har äldreomsorg och skola, så vi får se om vi kan ta pengar från de verksamheterna.

Lovar du att linjen blir kvar?

– Min förhoppning är att den kommer bestå, men de kanske också behöver göra sig lite mer kostnadseffektiva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!