Senaste valet fick Socialdemokraterna i Älvsbyn 47,8 procent av rösterna. Inte riktigt egen majoritet, men väldigt nära. Många löften kan anses luddiga och vissa kan vara en tolkningsfråga, men i de allra flesta fall kan kommunalrådskandidaten Tomas Egmark och det avgående kommunalrådet Helena Öhlund motivera och ge exempel på vad de gjort för att anse att vallöftet är uppfyllt. Men det finns några undantag, bland annat två stora investeringar. Den största är att bygga särskilda boendeplatser.
– Vi har skapat nya boenden för äldre på Öberga och lägenheter för äldre i hyreshuset på leken. Men just det här särskilda boendet gick vi inte ut med som ett vallöfte. Vi la det här i samarbete med landstinget för att arbeta för en nybyggnad av folktandvård och hälsocentral i Älvsbyn. Det följs åt, och är en process som tar längre tid än vad vi hade trott. Det är ett löfte som ska uppfyllas, men det kanske tar två perioder, säger Helena Öhlund.
– Det är ett stort åtagande att börja bygga. Det är bättre att bygga rätt än att det går fort, säger Tomas Egmark.
Bostadshuset på lekentomten var ett annat vallöfte som presenterades under presskonferensen.
– Det kan vi checka av, fastän man försökte hindra det med olika villkor från oppositionen. Nu är alla lägenheter fyllda i huset, säger Helena Öhlund.
Däremot utlovades samtidigt att ett utomhusbad för cirka 10 miljoner kronor skulle vara på plats under den här mandatperioden. Man visade till och med upp en skiss på hur det kunde se ut, men utomhusbadet har knappt kommit upp i debatten sedan dess.
– Det är det enda vallöftet som är rödmarkerat här i listan. Det gillar jag inte, men det är i alla fall påbörjat nu i och med den här förstudien som dragit igång, säger Helena Öhlund.
Ett annat löfte var att uppmuntra och skapa förutsättningar för byautveckling. I både Vistträsk och Vidsel har man under mandatperioden ordnat med servicepunkter i anslutning till affärerna för att invånarna ska kunna uträtta sina ärenden på orten istället för att åka in till Älvsbyn. Både Egmark och Öhlund berömmer också de entreprenörer som driver affärerna. Detaljplanarbete i både Vistträsk och Vidsel har också påbörjats.
– Det kan behövas nya industritomter om byn ska växa, säger Tomas Egmark.
Kan man uppmuntra byautveckling när man försökt lägga ner byaskolor?
– Skola upp till årskurs sex har det aldrig varit tal om att ta bort. Man behöver ha skolan nära för de yngre barnen. Sen blir det en kvalitetsfråga och elevantalsfråga, säger Helena Öhlund.
– Naturligtvis finns det en smärtgräns för hur få elever vi kan ha i en skola. Där hoppas vi ju på att få en bred överenskommelse med oppositionspartierna, men de vill inte säga var smärtgränsen går, säger Tomas Egmark.
Löftet att stödja kultur- och föreningslivet har varit lite upp och ner under mandatperioden. Man har satsat på bland annat konstgräs på Älvåkra. Men när Kultur- och fritid 2016 fick i uppdrag att spara en miljon så tappade också tolv föreningar cirka 300 000 kronor, något som drabbade bland andra Älvsbyns motorsällskap som fick indragna lönebidrag.
– För att klara vissa verksamheter så fick vi krympa på kultur- och fritid. Nu har vi haft bra tillgång till statsbidrag, men man kan inte leva på dem. Man måste anpassa verksamheten till kostymen, säger Helena Öhlund.
De anser att besparingarna också gett resultat.
– Vi har varit duktiga med ekonomin och betalat av den sista skvätten skuld i förvaltningen. Inte i energibolaget eller fastighetsbolaget, men kommundelen är helt skuldfri nu, säger Tomas Egmark.