På Knut Lundmarkskolan har man länge arbetat mot att få in mer rörelse under dagen. Men man har velat ta det ett steg längre för att få in det på lektionstid och i undervisningen. Därför träffade lärarna i rektorsområdet fortbildarna från Balanserade barn förra veckan för att lära sig mer.
– Vi har ju som försökt ha lite daglig rörelse och sett att det varit gynnsamt för alla inblandade. Vi vill satsa ännu mer på det nästa läsår så det här var lite kickoff för oss vuxna för att få lite mer tankar och nya idéer, säger Sara Öhman, lärare i årskurs två.
Tanken är att det inte bara är i idrotten som barnen ska använda kroppen, utan också i matte, svenska, ja allting. Det behöver inte vara mer avancerat än att hoppa på ett ben och säga alfabetet eller göra knäböj till sten sax påse. Det är också ett sätt att få alla att inkluderas och vara med i någonting.
– Det är en himla glädje i att röra sig tillsammans, det ger en gemenskap. Alla kan delta på sitt sätt. Kan man inte hoppa på ett ben får man hoppa på två till exempel, säger Caroline Kjerrulf, lärare i grundsärskolan.
Forskning säger att man ska röra sig för att få upp pulsen sextio minuter om dagen. Då barn blir mer och mer stillasittande på fritiden och ofta inte ens går eller cyklar till skolan så kan det vara nyttigt och utvecklande att röra sig under skoltid.
– Kan vi hjälpa dem att få några av de minuterna under skoldagen är det ju jättebra, säger Maria Andersson, musiklärare.
De har just börjat använda sig av övningarna, men de märker redan att det här är någonting som kan hjälpa många i undervisningen.
– Just de här barnen, de som man ser att det börjar röra sig i kroppen på. De behöver verkligen det här. I dag såg jag en som inte kunde sitta kvar på stolen längre så då fick han ställa sig upp och jobba. Bara en sån liten grej kan hjälpa jättemycket, säger Johanna Granström, förskolelärare.
Även lärarna själva kände att det fungerade under utbildningen då de själva gjorde många övningar.
– Vi behövde inget kaffe förrän kvart i tio och då hade vi suttit från tio och lyssnat på föreläsning om forskning, men man orkade ändå lyssna, säger Johanna Granström.
Är det något som fler skolor borde jobba med?
– Alla borde ta del av den här fortbildningen. Det är jättebra för barnen med de här rörelsepauserna. Det hjälper koncentrationen, inlärningen och även motoriken, säger Sara Öhman.