Röntgenmaskinens avveckling har varit ett faktum sedan Region Norrbotten beslutade om det i slutet av 2016. Då beslutades att varken Arjeplogs eller Älvsbyns maskiner kommer att reinvesteras utan istället får gå tills de slutar fungera. Utöver att maskinerna är gamla och slitna så använder de sig också av tekniken slätröntgen som anses föråldrad och på väg att försvinna. Några ersättningsmaskiner blir det inte. I Älvsbyn går maskinen fortfarande, men röntgensjuksköterskan går i pension. Maskinen lever redan på lånad tid så hennes tjänst kommer inte att tillsättas.
– Hon har redan gått i pension, men hon är kvar och jobbar några dagar extra på sin egen goda vilja. Datumet är satt till sista mars, sen är röntgen stängd så att säga, säger Agneta Björk, chef på hälsocentralen i Älvsbyn.
Tanken är sedan att patienterna i Älvsbyn ska röntgas i Piteå och patienterna från Arjeplog ska ta sig till Arvidsjaur. Resorna kan leda till ökat lidande då tiden för transporter ökar och det tar längre tid att få vård.
Från radiologiavdelningen på Piteå sjukhus ser man inte några problem med att plötsligt behöva ta emot en till kommun, de är förberedda på den extra belastningen.
– Jo vi vet att sköterskan går i pension. Hon har trappat ner under en period. Vi har kapaciteten här att ta emot alla och vi har ingen direkt kö i dagsläget, säger Rickard Forslund, enhetschef för radiologin.
Vad kan det annars betyda för patienterna?
– Är det ett allvarligt benbrott så ska de hit till Piteå ändå, eller i värsta fall skickas till Sunderbyn för operation. Men när man är osäker på om något är brutet så ska man också röntgas, om det då inte visar sig vara ett benbrott så kommer man att ha åkt väldigt långt i onödan, säger Rickard Forslund.
Agneta Björk säger att maskinen har tjänat sitt syfta då man fått ett enklare flöde när man enkelt kunna avfärda misstankar om benbrott på plats.
– I många fall är det ju inget, men nu blir det till Piteå vid bara misstanke. Det är lite sorgligt att det blir så, säger Agneta Björk.
En stor andel av patienterna med misstänkta benbrott kanske inte heller klarar av att köra bil och ta sig till Piteå för egen maskin, vilket leder till högre kostnader för sjuktransporter, något man har mycket av redan i dag i Älvsbyns kommun.
– Det blir sjuktransporter för en hel del. Det är en kostnad som Region Norrbotten står för oavsett, men det blir dyrare i en ända när man sparar i en annan, utöver tiden det tar, säger Agneta Björk.