Rolf och Christer blev först att träffas

Med hjälp av lokala företagare kan nu Älvsbyns äldreboenden erbjuda nära och kära ett säkert sätt att träffa de boende.

Nu är det länge sedan som Rolf Öhlund och Christer Marklund fick träffas för att surra och få sig en kopp kaffe med kaka. Men med de nya barriärerna från Öhmans kan de nu göra det på ett säkert sätt.

Nu är det länge sedan som Rolf Öhlund och Christer Marklund fick träffas för att surra och få sig en kopp kaffe med kaka. Men med de nya barriärerna från Öhmans kan de nu göra det på ett säkert sätt.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2020-05-15 15:05

Enhetschefen Mattias Holmén såg ett nyhetsinslag från någon kommun i södra Sverige där ett boende skapat plexiglasbarriärer för att brukarna skulle kunna träffas och började tänka att det där kanske var något för Älvsbyn.

– Och jag tänkte på det här med "Local Hero" och att många lokala företag säkert kan hjälpa eller sponsra. Så jag ringde upp första bästa trävaruföretag, Öhmans trävaru i Korsträsk och frågade om det är något de kan fixa. Så de snickrade ihop de här barriärerna åt oss, säger Mattias Holmén.

Snabbt kunde man leverera tre stycken barriärer, två till Nyberga, varav en är på innergården vid demensavdelningen, och en till Ugglan. Och på fredagen kunde kompisarna Rolf Öhlund och Christer Marklund ta en kaffe ihop för första gången på länge. De lärde känna varandra genom att båda två brukade luncha på Fluxens restaurang när den fanns, och sedan dess har Christer flyttat in på Nyberga och de har fortsatt vara vänner.

– Vi brukar pratas vid varje dag på telefon annars. "Hej gubbjävel" svarar han i telefonen och "tjenare trobb-troll" säger jag. Men nog är det roligare att få träffa "Abborträskarn" så här så man får dricka kaffe och prata, säger Rolf Öhlund.

Nu måste man få ihop lite fasta rutiner för hur själva mötet ska fungera. Tanken är att det ska avsättas personal för att följa med och till exempel servera kaffe när någon kommer och hälsar på. Kaffet hälls upp på Christers sidan och när de är klara måste Rolfs kopp desinfekteras.

– Vi tänker att vi ska sätta upp fasta tider när man kan hälsa på. Är det helt fritt så kanske man kommer förbi klockan nio på morgonen när personalen har som mest att göra. Så vi ska titta på vilka klockslag som passar bra för personalen, säger Mattias Holmén.

Det har aldrig varit förbjudet att träffas utomhus, men man har bestämt avrått både boende och närstående att göra det, för det är inte säkert. Men med barriärerna får man ett mycket tryggare sätt att träffas. De både skyddar och på minner också hela tiden om att det faktiskt är ett dödligt virus i faggorna. Träffas man utan blir det fort att man glömmer bort det och blir för närgången.

– Sen ska vi stärka upp besöksförbudet genom att sätta kodlås på ingångarna till Nyberga. Annars kanske det till exempel kommer någon för att söka sommarjobb utan att tänka på att förbudet gäller för alla som inte jobbar här, säger Holmén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!