Röda korset öppnar ny Kupan-butik

Röda korset öppnade i går sin andra Kupan-butik i Älvsbyn. Konceptet med second hand verkar ha slagit igenom hos Älvsbyborna, för trots minskat hyresbidrag från kommunen finns det ingen oro för att Kupan ska tvingas lägga ner.

Annikki Granström, Gudrun Jonsson, Vitor Louro Frutoso, Inger Larsson och Gerd Svanborg öppnade i måndags dörrarna för Röda korsets andra butik i Älvsbyn.

Annikki Granström, Gudrun Jonsson, Vitor Louro Frutoso, Inger Larsson och Gerd Svanborg öppnade i måndags dörrarna för Röda korsets andra butik i Älvsbyn.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2009-04-01 06:00
För cirka ett och ett halvt år sedan öppnade Röda korsets Älvsbykrets sin första mötesplats Kupan. Nu har de precis slagit upp portarna för sin andra butik, också den driven av helt ideella krafter.
- Redan dagarna innan öppning, medan vi var här och ställde i ordning, kom det kunder. Jag tror Älvsbyborna har börjat acceptera att handla begagnat, säger Gerd Svanborg, sekreterare i föreningen.
Mycket prylar
- ingen lokal
Orsaken till den nya lokalen är ursprungligen platsbrist. Kupan förvarade stora mängder möbler i den kallställda Bäckskolan, men då Lekenskolan brann ner fick de utrymma sina lagerlokaler till förmån för barnen.
- Var sätter vi alla grejer? var första tanken. Sen kom jag på de här tomma lokalerna högt upp på Storgatan. Eftersom vi är en ideell förening fick vi hyran reducerad av värden, säger Gerd Svanborg.
Förutom den nya butiken har Röda korset nu även två lagerlokaler just ovanför, som de får låna gratis tills någon vill hyra dem.
Minskat bidrag inga problem
Första året stod kommunen för halva Kupans hyra, nu får de en betyligt lägre summa, 15 000 kronor för hela året. Men Gerd Svanborg är inte orolig.
- Det blir inga problem, vi säljer så pass bra.
Förutom försäljning skickar Älvsbykupan också kläder till behövande länder genom Röda korset centralt.
- Det bästa är att vi vet att kläderna kommer fram. Det är alltid någon från Röda korset som övervakar lasterna så de inte hamnar i fel händer, säger Gerd Svanborg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om