Risk för stor vårflod

Den senaste tidens kraftiga snöfall har skapat förutsättningar för en större vårflod – vilket i sin tur kan leda till en översvämmad Piteälv.– Det är klart att sannolikheten är högre, säger Göran Lindström, hydrolog vid SMHI.

För tjugo år sedan var Piteälven så stor att den höll på att ta med sig bron vid Norrabyn. Sånt går det inte att skydda sig mot menar Margareta Lundberg. ”Det är sånt vi får ta när det blir aktuellt”, säger hon.

För tjugo år sedan var Piteälven så stor att den höll på att ta med sig bron vid Norrabyn. Sånt går det inte att skydda sig mot menar Margareta Lundberg. ”Det är sånt vi får ta när det blir aktuellt”, säger hon.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2015-02-05 20:42

I sommar är det tjugo år sedan Piteälven svämmade över ordentligt i Älvsbyn. Sedan dess har man klarat sig från några större översvämningar. Vinterns extrema snöfall har dock ökat risken för en större vårflod menar hydrologen Göran Lindström. En stor vårflod kan i sin tur leda till översvämningar.

– Det finns högre förutsättningar än vad det brukar göra, men det beror på hur det smälter av också. Det kan ju vara ovanligt mycket snö fast det smälter av långsamt och blir en måttlig vårflod, säger han.

Ligger i riskzonen

– Snömängden är en faktor, men det är inte säkert att det blir höga flöden bara därför, fortsätter han.

För tjugo år sedan var det inte snömängden som var avgörande enligt Göran Lindström.

– Då var det inte så ovanligt mycket snö, men då låg den kvar ganska länge och så blev det varmt och kom lite regn. Det var mycket som sammanföll där.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har pekat ut Älvsbyn som 1 av 18 riskområden i landet. Kommunen vet om att man ligger i riskzonen men risksamordnare Margareta Lundberg på räddningstjänsten känner ingen panik inför en stor vårflod.

Lager i Haparanda

– Vi är väl egentligen så rustade vi kan vara. Det är ju jättesvårt, den kommer ju att bli så hög som den blir, säger hon.

Innan en översvämning blir faktum finns det inte mycket räddningstjänsten kan göra.

– Vi har ett lager i Haparanda där vi kan hämta sandsäckar och lite andra grejer. Det åker vi och hämtar i god tid. Men de som bor vid älven och får in vatten i huset bestämmer själva när de börjar bära ut grejer och flyttar därifrån, säger Margareta Lundberg.

"Annan beredskap"

Någon som gjort läxan sedan 1995 är Älvsbyns Energi.

– Vi har rustat oss ganska mycket sedan dess, så de nivåerna klarar vi nu. Avloppet kommer att lägga av, men vattenförsörjningen klarar vi, säger Roger Viklund, chef för vatten och avlopp.

Han menar att översvämningen för 20 år sedan kom som en överraskning.

– Vi har en helt annan beredskap i dag. Nu har vi givna nivåer då vi gör åtgärder. Vi är visa av erfarenhet från 1995, men skulle det bli så högt så är det ju ett elände. Då skulle ju halva Älvsbyn svämma över höll jag på säga.

"Varit bekymrade"

Något som talar emot en översvämning är att Piteälven är extremt låg för tillfället.

– Ingen kommer ihåg att det har varit så här låg älv tidigare. Vi har varit bekymrade över våra brunnar och vakat över dem en del.

Så en stor vårflod skulle nödvändigtvis inte innebära översvämning?

– Jag vet inte hur mycket fåran tar upp, men det måste vara enorma mängder bara för att fylla upp älven och alla dammar. De är nästan tomma allihop vad jag förstår.

Det finns dock ett ont omen med i bilden.

– Jag tror att älven var väldigt låg före översvämningen 1995 också, säger Roger Viklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!