Ridskolan i Älvsbyn hotas av nedläggning

Älvsby ryttarförening är i allvarlig ekonomisk kris. Klubbens tre anställda är varslade och planer finns nu på att sälja hästarna och avveckla ridskoleverksamheten. - Vi har nått smärtgränsen, det finns inget mer att spara på, säger Annette Lagerskog, ordförande.

"Det skulle kännas jättetråkigt att tvingas sälja ut hästarna. Men kan vi inte lösa det ekonomiska måste vi försöka hitta köpare till dem innan vintern", säger Annette Lagerskog, ordförande ryttarföreningen.

"Det skulle kännas jättetråkigt att tvingas sälja ut hästarna. Men kan vi inte lösa det ekonomiska måste vi försöka hitta köpare till dem innan vintern", säger Annette Lagerskog, ordförande ryttarföreningen.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2008-07-17 06:00
Ryttarföreningen har i flera år kämpat med ekonomin men nu är läget så allvarligt att de är på väg att lägga ner ridskoleverksamheten.
- Vi har sparat in på hästutrustningen, dragit ner personalen i tid, höjt stall- och ridskoleavgift men nu har allt hunnit ikapp oss. Det finns inget mer vi kan spara på utan att börja tumma på säkerheten och det kommer inte hända, säger Annette Lagerskog.
Föreningen har 220 medlemmar och av dem är omkring 100 ridande, de flesta tjejer mellan 4 och 18 år.
Varslad personal
I anknytning till ridskolan är tre personer, en hästskötare och två ridinstruktörer, anställda. Dessa varslades i måndag. Totalt är det 1,5 tjänster som försvinner.
Tidigare har föreningen dragit in personalen på helgerna och klarat sig med ideella arbetskrafter.
Men att låta icke utbildade personer hålla i ridträningen är inte aktuellt.
- Sporten är så pass farlig att vi, både för elevernas och instruktörernas skull, vill ha utbildad personal, säger Ann-Jasmin Wikström, ledamot i föreningen.
"Greppar alla halmstrån"
Ridskolan har redan börjat sälja ut sina hästar.
Av 14 stycken återstår 10, vilket är det minsta som krävs för att föreningen ska kunna fortsätta med ridskolan enligt styrelsen.
Ett sista hopp sätts nu till Älvsbyns kommun som är underrättad om problemet.
- Vi får ett årligt bidrag som täcker omkring 10 procent av kostnaderna. Visst förstår vi att det kan vara svårt för kommunen att bidra med mer, men nu greppar vi alla halmstrån vi kan, säger Ann-Jasmin Wikström.
Tio ridskolehästar beräknas kosta omkring 45 000 kronor i månaden i bara mat och strö. Därtill kommer veterinär, hovslagare, försäkringar och utrustning. Och på det personalkostnader.
- Vi säljer hellre ut hästarna och avvecklar än att inte veta om vi kan betala personalens löner och köpa mat till hästarna, säger Annette Lagerskog.
Fotnot: De hopptävlingar som ska gå i ryttarföreningens regi i slutet av augusti kommer fortfarande genomföras även om ridskolan försvinner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om