Besparingen skulle ske utan personaluppsägningar. Istället skulle testverksamheten utökas för externa kunder och på det viset öka intäkterna istället.
- Vi har redan kunnat se effekter av att vi börjat marknadsföra oss mot utländska intressenter. Årets resultat ser väldigt bra ut ur ett ekonomiskt perspektiv, säger provplatschefen Nils Widen.
Fick tillstånd
Förra veckan gav regeringen tillstånd för utländska försvarsflyg att befinna sig i svenskt luftrum och därmed tillåtelse för en provskjutning av radarjaktrobot Amraam på RFN:s område.Utöver Sverige kommer även Danmark, Finland, Spanien, Storbritannien och Turkiet att prova roboten.
- Dessutom har vi ett grekiskt företag inblandat vilket innebär att sammanlagt sju nationer kommer att vara delaktiga, berättar Nils Widen.
Provskjutningen ställer hårda krav på RFN.
- Det blir en tuff utmaning. Övningarna kräver att en stor del av RFN:s personal är delaktiga. Det innebär givetvis också att vi drar in en hel del pengar på det här.
Roboten Amraam är en förbättrad variant av den som redan används på de svenska stridsflygplanen.
Utländska tester
Tidigare under året har holländska och italienska försvaret gjort tester i området ovanför Vidsel.Något som Ossi Koukkola, ansvarig för Försvarets materielverk (FMV) applåderar.
- De anslag som vi får från försvaret räcker inte längre för att få verksamheten att gå runt. Därför är det oerhört viktigt att vi lyckas locka internationella kunder till våra testplatser.
- Skulle vi inte vara framgångsrika med den delen skulle det innebära att vi tvingas minska på våra kostnader och i långa loppet säga upp personal.
Koukkola tror dock att RFN i Vidsel har goda möjligheter att lyckas dra till sig utländskt intresse för olika prover.
- Vidsel kan erbjuda en unik miljö. Från sommar med ljusa nätter till kalla vinterdagar.
Koukkola tror att RFN även ska intressera kunder utan militär anknytning.
- Vi hoppas även på en civil verksamhet. Varför inte med rymdbasen i Kiruna till exempel?