Fluxenköket byggdes 1988 och levererade då maten till boende i Fluxen-huset samt till den intilliggande restaurangen. Sedan dess har trycket ökat på köket och i dag tillagar man och levererar mat till Ugglan och Nybergas särskilda boenden, korttidsavdelningar, dagverksamheter samt Aktivitetshuset.
Man gör även portionsförpackad kyld mat till hemmaboende runt om i kommunen. Men köket är trångt och har arbetsmiljömässiga brister.
Därför ska kommunen nu utreda om det finns utrymme för ett nytt produktionskök i samband med att det nya särskilda boendet byggs.
Samtidigt utreder man lämpligheten i att man själva driver restaurang.
– Det är en fråga som har varit upp någon gång då och då. Vi har alltid försökt ligga ganska högt i pris för att inte konkurera så mycket. Det är väldigt många äldre som är hos oss som äter, men det är även en del privatpersoner. Så vi tycker att det är lämpligt att titta på det samtidigt, säger Åsa Häggström, kostchef.
Hon poängterar att det primära i utredningen är att se över produktionsköket.
– Det är ju så att vi klarar dagens verksamhem, men visst är det trångt. Vi måste även möta framtidens behov. Det kommer bli fler avdelningar och fler personer som kommer att behöva få mat hem.
Ett nytt produktionskök skulle dock innebära slutet för restaurang Fluxen oavsett om kommunen finner det lämpligt att driva eget eller ej.
– Skulle man komma fram till att det är ekonomiskt försvarbart att bygga ett kök i det nya särskilda boendet så lämnar vi ju de här lokalerna i vilket fall som helst. Då kan annan verksamhet flytta in, säger Åsa Häggström.
Väljer politikerna att behålla produktionsköket i Fluxen bör man ändå titta på lämpligheten i att driva eget med tanke på den skärpta konkurrenslagen menar kostchefen.
– Jag tycker att man kan titta på det, absolut.
I dag är köket i behov av ytterligare en ugn för att inte behöva tillaga mat onödigt tidigt, samt ett avsvalningsskåp till då fler äldre är i behov av att få mat hemlevererad.
Alternativet att skicka ut kyld mat som tillagats dagen innan vill man helst undvika.
Är ett nytt produktionskök den bästa lösningen?
– Ja rent spontant. Det ska göras en rejäl utredning, men visst känns det positivt om man skulle bygga ett kök som är anpassat för den verksamhet som ska bedrivas. Vilken ju Fluxen egentligen inte är.