Bakgrunden är att CE's allservice som drivit restaurang och camping på Kanis inte tänker lägga anbud i upphandlingen efter en schism med kommunen. Istället flyttar de ett par kilometer bort in i samhället till Älvsby folkhögskola som de samarbetat med i ett och ett halvt år.
– Våran restaurang har genom åren brottats med lite problem. Men det är jätteviktigt med en restaurang för eleverna. Jag anställde Erika på deltid och haft egen personal och hyrt in resten genom CE's allservice. I julas kom en förfrågan om att ta över verksamheten genom entreprenad, säger Ulf Karlsson, rektor på Älvsby folkhögskola.
Från folkhögskolans håll ser man två stora fördelar.
– Det ena är ekonomin. Med den här lösningen så kan vi öka resursanvändningen av både kök och restaurang som annars står tomt för mycket. Den andra är att vi skriver avtal på hyra av lokal, men också ett verksamhetsavtal om att de kommer att leverera det kursarna vill ha, säger Ulf Karlsson.
För Restaurang canis blir det i princip att byta adress från Kanis till folkhögskolan, men de siktar på ett utveckla verksamheten på olika sätt. Planer för en terass med uteservering finns redan klar för nästa år.
– Ambitionen är att flytta ner vårt Kaniskoncept hit. Vi blir betydligt mer lättillgängliga här och vi kommer att köra fulla rättigheter. Det kan bli lite "beer and burger" här på innergården från Food trucken. Vi har haft bröllop på Kanis också men nu får vi betydligt bättre och större lokaler så vi kan ha större evenemang, säger Sophie Carlberg, kökschef.
– Det är vinst för oss båda om vi kan locka hit fler konferenser med god mat, säger Ulf Karlsson.
Det kommer att fungera så att folkhögskolans verksamheter går först, sen kan CE's allservice disponera över övrig tid.
– Så om man säger att det exempelvis är ett sommarläger för ungdomar här så kommer vi givetvis inte ha någon alkoholservering den veckan. Men övrig tid är det bara kul om vi kan bidra. Det saknar lite sommarställen i Älvsbyn, säger Ulf Karlsson.
Namnet Restaurang Canis kommer de att behålla. Deras populära foodtruck kommer de att fortsätta med precis som vanligt. Från Kanis följer nästan hela personalen med och all personal från folkhögskolan erbjuds anställning. Det blir klart mer arbete än på Kanis där restaurangen bara är öppen de dagar som backen är det. Nu blir det hela veckan.
– Vi kommer fortsätta erbjuda catering. Lunchlådorna kommer vi att fortsätta med men jag vet inte riktigt vad vi har för logistik runt det. Tidigare har vi haft tre rätter då vi haft tre luncher per vecka. Men nu har vi lunch varje vardag åtminstone, säger Sophie Carlberg.
Det känns bra för båda parter att de redan är inarbetade i sin samverkan.
– Jag har varit här i ett och ett halvt år så vi vet redan vad vi får och hur man ska se på saker och ting. Vi köper liksom inte grisen i säcken, säger Erika Carlberg, CE's allservice.
Inför flytten nämner Sophie och Erika två restauranger i Piteå som stora inspirationer. Pensionatet och Resturang villan.
– De är två spännande ställen som vi följer och hämtar lite inspiration och intryck från. Vi har målet att växa och utvecklas och det kan vi göra i de här lokalerna, säger Erika Carlberg.
Nu avslutar de snart säsongen i Kanis och sedan är det inte helt klart när de öppnar.
– Vår ambition är att det ska gå över till entreprenad nu i sommar, men det är inte helt klart exakt vilket datum än, säger Ulf Karlsson.