Resenärer fast i iskalla tågvagnar

Hundra tågresenärer satt strandade i Laduberg efter ett lokhaveri. Då gick strömmen och temperaturen i vagnarna sjönk snabbt till 20 minusgrader.

Ingen information. Resenären Robin Hann från Luleå sågar SJ:s kommunikation. Han var en av de hundra resenärer som satt fast i 20 minusgrader utanför Laduberg på torsdagsmorgonen.

Ingen information. Resenären Robin Hann från Luleå sågar SJ:s kommunikation. Han var en av de hundra resenärer som satt fast i 20 minusgrader utanför Laduberg på torsdagsmorgonen.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2016-01-21 19:30

Nattåget från Stockholm lämnade perrongen i Älvsbyn 05.30 och rullade mot slutdestinationen Luleå. Men i Laduberg strax utanför Älvsbyn havererade loket.

SJ körde så fort som möjligt ut ett hjälplok, men innan man kunde börja bogsera tåget blev det strömavbrott i området.

– Det var ett olyckligt sammanträffande. När strömmen väl kom i gång kunde tåget köras tillbaka till Älvsbyn och resenärerna fick bussersättning till Boden eller Luleå, säger SJ:s presskommunikatör Alejandro Soler.

Luleåbon Robin Hann hoppade på tåget i Gävle och beskriver resan som en mardröm. Han vaknade upp när tåget stod stilla.

– Det var tyst och framförallt iskallt. Det fanns heller ingen information någonstans.

Elsystemet var ur funktion och endast ett fåtal lampor fungerade.

– Det var fullständig förvirring och mycket frustration. Ingen visste nånting. Tåget var otroligt underbemannat och det tog långt över en timme innan jag fick veta att loket hade havererat.

Han tycker inte att SJ tog sitt ansvar under timmarna i Laduberg.

– Det gjorde noll och höll både oss och konduktörerna i mörkret. Det är äcklande hur de har misskött det ansvar de har mot oss resenärer. Att de i en nödsituation inte gör allt de kan för att rädda upp den och sedan håller både personal och resenärer i mörkret kring processen.

Enligt Robin Hann var det uppskattningsvis 20 minusgrader i vagnarna mellan klockan 06.00 och 09.00.

– Många satt och huttrade i den kolsvarta vagnen påpälsade med alla kläder de ägde och försökte generera värme så gott de kunde. Mina fingrar och tår har farit väldigt illa.

När strömmen gick i gång trängdes resenärerna kring elementen för att värma händer och fötter.

Först 09.48 var tåget tillbaka på stationen i Älvsbyn. Om lokhaveriet berodde på kylan kan man bara spekulera i.

– Det är inte helt omöjligt, men det är inget vi kan bekräfta nu. Tekniker ska undersöka det i Älvsbyn, säger Alejandro Solar.

Ska man hoppa över tåget på vintern?

– Självklart inte. Vi har satt in enorma resurser på att se till att vara förberedda för alla former av väderlekar. Vi har uppdaterat våra rutiner, men sanningen är att även om man förbereder sig kan det ske missöden. Men självklart ska man kunna lita på att åka tåg.

Man diskuterar just nu vilka turer man ska ha tillgängliga under helgen om kylan håller i sig. SJ har under veckan ställt in trafiken upp mot Narvik.

Vagnar och lok behöver repareras och ses över efter köldperioden inför trafikstarten som är planerad till söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om