VIDSEL
Arbetsmiljöverket krävde dubbel bemanning vid avgiftning samt en säkerhetsdörr till ett rum dit personalen kan söka sig vid hot. Kravet var förenat med ett vite på 50 000 kronor och Renkronans behandlingshem stängde avgiftningen i juni.
– Givetvis så är vi två när vi gör den bedömningen att det behövs, men ibland kan patienterna vara kända sedan tidigare eller bara vara här för att sova ruset av sig. Det finns ingen anledning att två ska titta på en som sover, sade delägaren Kristina Wannestrand.
"Det känns skönt"
Trots kritiken mot dubbel bemanning beslutade behandlingshemmet att följa Arbetsmiljöverkets samtliga krav. I torsdags fick Renkronan klartecken att öppna sina fem avgiftningsplatser.
– Det känns skönt att det har löst sig. Vi har fått väldigt många förfrågningar och det har varit en uppgivenhet och förtvivlan, säger Helena Jakobsen, platschef på Renkronan.
Under tiden avgiftningen var stängd har patienterna varit hänvisade till den fullbelagda missbruks och beroendemottagningen i Sunderbyn.
– Nu kan vi fånga upp människor utan att de behöver irra runt, säger Jakobsen.
Var det tufft för er att klara de nya kraven?
– Det har gjort att vi har varit tvungna att höja priset på avgiftningen men i övrigt ser vi inte det som något hinder. Det viktigaste är at personalen är trygg.
Enligt Helene Jakobson är det ytterst sällsynt som en patient blir aggressiv eller hotfull under avgiftningen.
– Men när det gäller droger vet man inte om det kan bli svårt i abstinensfasen, säger hon.