Regler mot fyrverkerier i Älvsbyn

I Älvsbyns kommun är det förbjudet att skjuta av smällare och fyrverkerier i tid och otid under nyårshelgen. Sedan i fjol gäller nya restriktiva regler för användande av pyrotekniska varor. - Bra för både djur och människor att skjutandet tidsbegränsats, säger hundägaren Niklas Westerlund, Korsträsk.

På fredag ska Ami vara med om sin första nyårsafton, förhoppningsvis utan att behöva bli vettskrämd av raketer och smällare. "Snälla, tänk på mig och mina fyrfotade vänner", tycks papillonvalpen vilja säga till alla människor som inhandlat pyrotekniska varor inför firandet.

På fredag ska Ami vara med om sin första nyårsafton, förhoppningsvis utan att behöva bli vettskrämd av raketer och smällare. "Snälla, tänk på mig och mina fyrfotade vänner", tycks papillonvalpen vilja säga till alla människor som inhandlat pyrotekniska varor inför firandet.

Foto: Emelie Välitalo

ÄLVSBYN2010-12-31 06:00

Bakgrunden till att Älvsbyns kommun - som en av få kommuner i Sverige - stramat upp reglerna för användande av pyrotekniska varor är ett medborgarförslag från Älvsby brukshundklubb via dåvarande ordförande Pernilla Johansson. "Vi vill ha ett allmänt förbud mot okontrollerat användande av fyrverkerier och pyroteknisk utrustning. Vi vill veta var och när pyroteknik kommer att användas för att därmed kunna planera våra liv, för oss själva och våra djur!" förklarade de.

Förslaget fick gehör hela vägen, från yttrandet av kommunens miljö- och byggchef Ingrid Karlsson ända upp i fullmäktige.

Angivna tidsregler
- Det betyder att det sedan i fjol är förbjudet i hela Älvsbyns kommun att skjuta smällare och fyrverkerier på nyårsafton före klockan tolv på dagen och efter klockan tre natten mot nyårsdagen, konstaterar brukshundsklubbens nye ordförande Niklas Westerlund.

- Personligen tycker jag att klockan tolv är nog så tidigt att låta folk börja skjuta. Det skulle ha räckt om tillståndet gällt från 18-tiden på kvällen, men huvudsaken är att man som hundägare i alla fall vet från vilken tidpunkt och hur länge man måste hålla hundarna utom hör- och synhåll för smällandet.

Påverkas olika
Enligt Niklas Westerlund, som både har mångårig erfarenhet av egna hundar och brukar agera domare på hundtävlingar, har vissa raser större problem än andra med ljudet och åsynen av raketer och smällare.

- Generellt kan man säga att bruksraserna verkar ha lite högre tolerans, vilket man också kan se när vi tränar skottpåverkan med våra hundar i klubben, säger han.

- Men man ska komma ihåg att det är väldigt individuellt från hund till hund. Även en hund som inte varit skotträdd tidigare riskerar att bli det av att vistas i närheten av ett fyrverkeri. Det är kombinationen av det vinande raketljudet, ljuset och slutsmällen som skrämmer och skadar mentalt, inte bara hundar utan även andra tama och vilda djur.

Premiär för Ami
Familjen Westerlund har tre hundar själva: Tioåriga Triss och snart tvååriga Zlatan, båda av rasen belgisk vallhund Malinois, samt dottern Alexandras Ami, en nio månader gammal papillonvalp.

- För Ami är det nyårspremiär på fredag, de andra två är ganska härdade. Som tur är finns det gott om hundägare i Korsträsk så vi är inte ensamma om att vilja vara rädda om våra fyrbenta vänner, säger Niklas Westerlund.

- Jag har haft en hund som blev helt apatisk och gick och gömde sig i husets mörkaste vrå när nyårssmällandet satte igång. Det är hemskt att se ett djur lida så mycket bara för att det finns folk som vill bränna upp pengar på att skjuta in det nya året med raketer.

FAKTA Ordningsstadgar i Älvsbyn och Piteå

I oktober 2009 beslutade kommunfullmäktige att bifalla medborgarförslaget från Älvsby brukshundklubb och revidera allmänna ordningsstadgan med följande tillägg: "Inom Älvsbyns kommun är det endast tillåtet att använda pyrotekniska varor från klockan 12.00 påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton, samt därpå följande dag till klockan 03.00. Under övriga tider på året krävs alltid tillstånd av polismyndigheten."

Förutom revideringen med dag- och tidsbegränsning gäller kommunens tidigare ordningsstadga: "Det krävs alltid polistillstånd för att använda sig av pyroteknik i anslutning till särskilda boendena Nyberga och Ugglan, samt servicehusen Fluxen i Älvsbyn och Violen i Vidsel. Det är förbjudet att hålla till med fyrverkerier och smällare närmare än 100 meter från dessa boenden."

Piteå kommun har inte några särskilda tidsrestriktioner för användandet av pyroteknik kring påsk-, valborgs- och nyårshelgen. Däremot återfinns en paragraf om "fyrverkeri och andra pyrotekniska varor" även i kommunens allmänna lokala ordningsföreskrifter: "Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från följande platser: Piteå Älvdals sjukhus, sjukhemmen Berget, Mogården, Roknäs, Hortlax, Norrfjärden och Rosvik. Det är också förbjudet att använda pyrotekniska varor inom Småstadens affärscentrum."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om