Folkbildningsrådet fördelar statsanslaget mellan olika folkhögskolor enligt ett särskilt fördelningssystem, som i huvudsak är volymbaserat. När nu folkbildanslaget minskas med 572 miljoner kronor är det framförallt folkhögskolorna som drabbas när satsningen på 3 000 extraplatser inte förlängs. För Älvsby folkhögskola innebär det här ett ekonomiskt bortfall på cirka 2,5 miljoner kronor.
– Allt det här som vi ökat senaste åren har försvunnit sedan den 1 januari. Det går inte att komma ifrån att det är en bekymmersam situation. Samtidigt ska vi göra mindre verksamhet, men det gör man inte i en handvändning. Vi har personalkostnader och det går inte så snabbt att minska kostnadsvolymen. Sedan är frågan vad vi ska minska eftersom att vi har fullt på våra kurser just nu, säger han.
Vad rent konkret kommer det här få för konsekvenser?
– Vi måste minska den statliga delen, så som allmän linje, med 20 procent. Sedan har vi linjer som började i höstas och vi måste ge eleverna möjligheter att gå färdigt. Det är nog först läsåret 2024 som vi är fullt ut anpassade.
Finns det risk att ni tvingas säga upp personal?
– Risk finns alltid eftersom att det är lokaler och personal som kostar. Men vi har inga varsel gjorda ännu utan vi får avvakta första månaderna för att se hur söktrycket ser ut.
Även Framnäs folkhögskola drabbas hårt då folkbildningsanslaget minskas. Enligt rektor Bo Olofsson innebär regeringens budget att man får ett minskat anslag på drygt 1,5 miljoner kronor.
– Vi tittar nogsamt vad vi kommer ha för utrymme att göra till hösten, men klart är att vi inte kan fortsätta med alla utbildningar. Situationen för folkhögskolan och folkbildningen är allvarlig, säger han.
Utöver att folkbildningsanslaget sänks så har inte heller folkhögskolornas ersättning från staten reglerats på flera år. Med tanke på att Sverige just nu har en inflation på 9,5 procent så innebär det att kostnaderna skenat, samtidigt som man inte fått någon kompensation av staten.
– Det finns ingen indexuppräkning på lönekostnader och allt annat som stigit så som el och bränsle. Sammantaget så är det här en allvarlig situation, säger Ulf Karlsson, rektor vid Älvsby folkhögskola.