Under fredagen hördes piloten Stefan Kaarle.
- Han kan ge oss den bästa vittnesskildringen. Hur piloten upplevt situationen ger oss ledtrådar om var vi ska börja leta felet.
Kanske är haverikommissionen redan nära en lösning.
Sent på fredagskvällen avslöjade Försvarsmakten att kraschen kan ha orsakats av att raketstolen utlösts av sig själv. Enligt uppgifter till Tidningarnas Telegrambyrå, TT, har Kaarle uppgett att han inte hade någon kontroll över utskjutningen.
- Om vi har den typen av utsaga och den kommer från haverikommissionen är det tillräckligt allvarligt för oss för att göra uppehåll i flygningarna tills vi vet mer, säger Mats Helgesson, central flygchef vid Försvarsmakten.
Med pilotens uppgifter som grund beslutade försvaret att direkt stoppa alla flygningar med flygvapnets 53 Gripenplan typ C och D, de modernaste varianterna av Gripen. Olycksplanet i Vidsel var av typ C.
Ögonvittnen
Även om haverikommissionen fått sina första indikationer på vad som kan ha orsakat kraschen går undersökningen vidare.Ytterligare personer kommer att intervjuas. Bland annat ett flertal ögonvittnen.
- Fyra personer i trafikledartornet såg kraschen plus personal på basen och möjligen några luftvärnssoldater. Vi kommer att upprätta ett schema för intervjuer.
Nedslagsplatsen undersöktes också på fredagen. Ett viktigt upptäckt för att få klarhet var fyndet av den svarta låda, färddatorn, som finns på alla flygplan.
- Den såg ut att vara i gott skick och ska monteras loss för att sedan skickas på analys.
Gratis data
Om lådan är oskadd kan den ge värdefull information. Kanske även varför stolen löste ut.I det här tidiga skedet vill inte Widholm spekulera i orsakerna till olyckan.
- Det vore fel. Vi tittar brett för att inte missa något. Att utreda flygplanshaverier är ett noggrant och omständligt arbete. Alla saker måste göras i rätt ordning. Det är inte ovanligt att viktiga uppgifter tillkommer och tillförs längre fram i utredningen.
Skallgångskedja
Widholm hade på fredagen inte själv besökt nedslagsplatsen. Bara sett fotografier av densamma och fått saker återberättade.- Planet var i stort sett pulvriserat av branden. Delar som motor, vingar och stol låg utspridda var för sig.
En skallgångskedja skickades ut för att leta fler vrakdelar.
- Bland annat är vi intresserade att hitta resterna av huven över cockpit.
Lägger pussel
Vrakdelarna kommer att transporteras med lastbil till en särskild haverihangar i Halmstad på gamla F14.- Det blir som att lägga pussel utan förlaga. Bilden kommer att växa fram successivt. Varje utredning är unik. För oss gäller det att först fastställa händelseförloppet sedan börja leta efter orsakerna.
Widholm bekräftar att planet befann sig på mellan 100 och 300 meters höjd när piloten sköts ut.
- Visserligen har jag fått uppgifterna i andra hand. Men planet var på väg in för landning. Så höjden låter trolig.
Preliminär rapport
Haverikommissionen som besöker Vidsel består av sju personer. Förutom utredningschefen Agne Widholm ingår teknisk, medicinsk och psykologisk expertis plus en så kallad operativ expert i form av en erfaren pilot från F17.Går allt väl hoppas Widholm kunna presentera en första preliminär rapport redan om några veckor. Men den fullständiga utredningen väntas ta betydligt längre tid.
- Vi har ett år på oss. Men kan vi bli färdiga tidigare är det förstås bara bra.