Nu ska Radiohuset hitta en ny ägare

Det är snart 36 år sedan "Radio-Ola" slog upp dörrarna till sin butik. Men nu när han fyllt 65 år är det dags att sälja butiken och återgå till att bara vara Ola Granberg igen.

Ola Granberg tror att han kommer att sakna kundkontakten. Både de som behöver hjälp och de som bara kommit ni för en pratstund.

Ola Granberg tror att han kommer att sakna kundkontakten. Både de som behöver hjälp och de som bara kommit ni för en pratstund.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-05-27 11:54

1985 drog han igång butiken i Konradshuset, på den tiden var det främst servicen som var den stora affären, och försäljningen mer en grej på sidan om.

– På den tiden hade vi ju en del konkurrenter. Valter hade ju Åkerström Radio och TV som han sen sålde till TV-team. Beliva fanns också, så vi var tre i Älvsbyn, säger Ola Granberg.

Butiken hann flytta ett varv till innan den hamnade där den är i dag. 1989 blev Radiohuset de första hyresgästen på Storgatan 14 tillsammans med Pärlfoto. Sedan dess har många butiker efter Storgatan kommit och gått, men de har stått kvar stadigt tillsammans med några andra Älvsbyinstitutioner som Gårdings och Bröderna Öbergs.

Trodde du att du skulle vara kvar så här länge?

– Haha, nej inte det. Jag tänkte att jag provar det här i tre år i alla fall så får vi se hur det går. Men det blev lite längre får man väl säga, säger Ola Granberg.

undefined
Radiohuset, eller Elon som det är en del av nu, har legat på samma plats sedan 1989, men vid starten huserade de i Konradshuset.

Han drev sin andra butik i Piteå mellan 1998 och 2012. Konkurrensen vid kusten blev lite för stor för att få bärighet i affären. Då kändes det bättre att bara få fokusera på Älvsbyn igen. Numera är butiken en del av Elon.

Han säger själv att en del av anledningen att han varit kvar är att utvecklingen i branschen gått så mycket framåt, det har alltid funnits något nytt och spännande som händer. 89 började Tv4 sända på parabol och då blev det plötsligt enormt stort när alla skulle köpa och installera parabolantenn. Tv-reparationer var stort fram tills platt-tv:n gjorde entré och nu görs det knappt längre.

– Det tekniskt mest omtumlande som har hänt var väl när analoga tv-nätet släcktes. Då var väldigt många oroliga. Det var direktsändningar från stormöten på tv där man pratade om social utslagning utan tv. I slutändan kostade väl en box runt 300 kronor, så det blev en ganska smidig övergång. Men det var en jättestor grej, säger Granberg.

Efter försäljningen ser han fram emot att kunna vara lite mer social, spendera tid på jordbruksfastigheten han har med sina syskon och allmänt försöka göra det han tycker är roligt.

Vad kommer du att sakna då?

– Vet ju andra som tyckt att det blivit jobbigt när telefonen plötsligt blir tyst efter pensionen. Så den stora omställningen blir väl att inte ha den här kundkontakten. Det har varit fantastiskt roligt att träffa så mycket folk som jag fått hjälpa genom åren, säger Ola Granberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!