Efter kommunstyrelsens sammanträde under måndagen berättade oppositionen att man hade flera alternativ till det förslag som ligger. Exakt hur förslagen såg ut ville man inte gå in på då man fortfarande hade en hel del att diskutera.
– Vi ska nog försöka snacka ihop oss så att vi har ett gemensamt alternativ, det blir alltid starkare, konstaterade Berit Hardselius (C).
Nu kan PT avslöja Folkpartiets och Norrbottens sjukvårdspartis förslag – som fick kommunalråd Helena Öhlund att tappa hakan.
"Blir uppsägningar"
FP med stöd av NS vill spara in fem procent på alla verksamheter – vilket skulle innebära en total besparing på cirka 23 miljoner kronor i stället för de 11 miljonerna man sparar i det förslag som ligger.
– 7,6 miljoner på skolan, det är 15 lärare. Då måste vi lägga ner Knut Lundmarkskolan. 6,1 miljoner på äldreomsorgen, det är 11 undersköterskor, säger Helena Öhlund.
Har det exempel på vad som ska besparas?
– Nej, de säger fem procent rakt av. Alla ska hjälpa till, men inte högstadiet i Vidsel. Allt annat. 23 miljoner är inget som kan gå spårlöst, det blir ju uppsägningar. Det är personal det handlar om.
"Det är ju döden"
Sverigedemokraterna hade en liknande lösning.
– De satte en procent, och det kan man ju tycka är mer rimligt, säger kommunalrådet.
Är ni öppna för att behålla högstadiet?
– Vill lyssnar gärna på alla alternativ, men fem procent på alla verksamheter ställer vi inte upp på. Det är ju döden, vem vill jobba i en kommun som drar in 23 miljoner kronor.
Helena Öhlund tycker att det är anmärkningsvärt hur bland annat Folkpartiet kan ifrågasätta siffrorna i det förslag som ligger när hon har sett deras eget förslag.
Sparar oavsett
Hon försvarar även siffrorna som Älvsbyns Fastigheter har tagit fram som underlag till budgetberedningen. Oppositionen menar att kommunen inte kommer att spara 1,2 miljoner kronor på driften av högstadiet.
– Man har tagit fram och visat uträkningarna så att de stämmer. Sedan är det ju så att om siffrorna inte skulle vara fel så sparar kommunen 1,2 miljoner kronor oavsett, räknar fastighetsbolaget fel så går det ut över deras verksamhet, säger Helena Öhlund.
Man har heller inte räknat med några extrabussar.
– Det är något vi måste se över, och det gör vi nu också.