Nu har han författat en ny skrivelse.
- Det som är skillnaden den här gången är att flera stora och viktiga föreningar är med och undertecknar kravet på att vi ska få obs-platser, säger Johansson.
Utöver Bo Johansson har även PRO Älvsbyn, Hjärt- och lungsjukas förening, LO samt Arbetarekommunen undertecknat dokumentet.
Hänvisade till Piteå
När Johansson jobbat för obs-platser tidigare upplever han att landstinget inte kunnat komma med några bra argument till varför det inte ska finnas några platser i Älvsbyn.- De pratar om hur viktiga dessa platser är i de andra kommunerna. Då tycker jag att det är märkligt att det inte är viktigt i Älvsbyn.
Älvsbyborna är nu hänvisade till Piteå älvdals sjuhus vid sjukdom på kvällen, natten eller helger.
- I Haparanda har man obs-platser trots att det är närmare till sjukhuset i Kalix för dem än vad det är för Älvsbybor att ta sig till Piteå.
Den främsta anledningen till att Älvsbyn inte har några obs-platser är givetvis att de skulle medföra ökade kostnader för landstinget.
"Vinst för landstinget"
- Men jag tror inte det blir någon kostnadsökning. Jag tror rent av att det blir en vinst för landstinget. Att Älvsbybor ska ligga kvar på institutionsplatser innebär stora kostnader. Många upplevda sjukdomstillstånd behöver inte behandlas på specialkliniker utan en stor del kan behandlas på vårdcentraler med obs-platser till en lägre kostnad för landstinget.Johansson påpekar också att den palliativa vården har högsta prioritet i landstingsplanen. För Älvsbyborna sker den kvalificerade vården antingen i Piteå eller i Sunderbyn vilket försvårar och fördyrar för de anhöriga att ha en nära kontakt med vårdtagaren.
- Många av vårdtagarna är äldre personer och de skulle känna en större trygghet om vården sker i närheten av hemmet och de anhöriga.
Något krav på hur många obs-platser som behövs vill Johansson inte sätta.
- Det vi är ute efter är ett tydligt ställningstagande att dessa platser även behövs i Älvsbyn.