- Det har varit åtta intressanta men också ganska tuffa år. Nu tycker jag att jag har gjort mitt på ordförandeposten, förklarar han.
- Innan jag lämnar över till min efterträdare vill jag lyfta fram en viktig fråga som inte bara gäller vår kommun utan hela länet: Behandling av tunga missbrukare.
Parallella projekt
Som modellkommun tillsammans med Arvidsjaur och Arjeplog har Älvsbyn deltagit i det nationella projektet "Mobilisering mot narkotika", ett samverkansprojekt med landstinget som huvudpartner. Parallellt har landstinget med hjälp av de så kallade "Milton-pengarna" genomfört ett länsomfattande projekt i samma syfte. Med vuxenpsykiatrin som huvudansvarig och en arbetsgrupp med representanter från primärvård, medicinsk specialistvård och kommunernas socialförvaltningar, har en gemensam strategi vuxit fram.Resultatet av den genomförda utredningen ligger helt i linje med vad styrgruppen för projektet "Mobilisering mot narkotika" kommit fram till:
- Att det behövs samordnad beroendebehandling i Norrbottens län, "när behoven får styra över organisationerna", som den tänkvärda underrubriken lyder, säger Stefan Sundström.
- Det är dags att huvudmännen kommer upp från sina skyttegravar och slutar gömma sig bakom sina respektive lagar, SoL och HSL. Ska vi klara av att ta hand om de tyngsta missbrukarna i Norrbotten måste vi samarbeta över alla gränser och ställa upp solidariskt.
Gemensam enhet
Förslaget som utredningen lanserat och som Stefan Sundström vill se förverkligat går i korthet ut på följande:Den nuvarande missbruks- och beroendeenheten i Luleå, som servar Luleå och Bodens kommun med bland annat avgiftning, byggs ut så att den kan betjäna samtliga kommuner i Norrbotten. Beräknad kostnad: Cirka 17 miljoner kronor.
- Allt som behövs för att komma igång är ett beslut i landstingsstyrelsen och Kommunförbundet. Jag vädjar till båda parter att inte låta det dra ut i långbänk och förhala processen, säger Älvsbyns avgående socialnämndsordförande.