"Tveksamt att fyndet var en vitryggig hackspett"

Matsåke Bergström är tveksam till att det var en vitryggig hackspett som observerades av Berne Granberg i Trångfors på torsdagen.- Att döma av den beskrivna storleken låter det mer som en mindre hackspett, säger han.

Älvsbyn2007-04-02 00:00
PT berättade i lördags om det ornitologiska fyndet i Trångfors. Matsåke Bergström, känd fågelexpert och konstnär i Pitebygden, har tagit fasta på att fågeln beskrevs vara "lite större än en domherre".

- Den vitryggiga hackspetten är förhållandevis stor, mycket större än både domherre och mindre hackspett, förklarar han.

- Det kanske låter krångligt för en oinvigd, men både den vitryggiga hackspetten och den mindre hackspetten har vit rygg. Den senares mer tvärbandad i vitt och svart. Vitryggens rygg är något mer rent vit. 

Skillnaden i storlek mellan spettarna kan ingen ta miste på enligt Matsåke Bergström: Den mindre mäter i "strumplästen" 15-17 centimeter, medan den vitryggiga har måtten 25-27 centimeter.

- Honkönade fåglar av de nämnda arterna har inget rött på huvudet. Både vitryggen och den mindre hackspetten har längsstreckade kroppssidor där den vitryggade har betydligt kraftigare streckning. Den senare har också ljust röd undergump, ljusare än den större hackspettens dito. Den mindre hackspetten saknar rött på undergumpen, säger han och tillägger:

- Den vitryggiga hackspetten är ytterst sällsynt i hela landet, och framför allt häruppe. Den mindre hackspetten är i jämförelse vanligare än den vitryggiga, om än den inte är speciellt vanlig den heller.

Enligt Mats Åke Bergström lutar det allt mer åt att det var en mindre hackspett som Berne Granberg såg i björkallen på torsdag morgon.

- Och är det så är det gott nog, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om