På tisdagen anordnades ett seminarium på folkhögskolan i Älvsbyn under rubriken ett mångkulturellt samhälle. Intresset för seminariet var högt över förväntan för arrangörerna som räknat med ett 50-tal anmälningar. Den siffran mer än fördubblades och kapellet där seminariet hölls var fyllt till sista plats.
Myter krossades
SFI-lärarna Åsa Berg och Eva Johansson ägnade förmiddagen åt att prata om andraspråksinlärning och tvåspråkighet. De ställde frågor och krossade myter kring språkinlärning. Det stämmer inte att barn lär sig fortare, eller att vuxna lär sig bäst på jobbet, att språk ska hållas i sär eller att modersmålet stör svenskainlärningen.Förmiddagens föreläsning handlade mycket om ord, om betydelser, tonfall och när det passar eller inte passar att använda vissa ord. Det är en hel del man ska veta för att kunna ett ord. Det handlar om uttal, synonymer, alla böjningsformer, valörer, stil och bibetydelser.
Hur lär man sig då ett avancerat språk på högre nivå. Jo, genom att lyssna, lyssna och åter lyssna.
Läsa mycket
- Det gäller också att läsa mycket och olika typer av texter, att analysera och kommunicera, sade Åsa Berg.Mirko Takac, Sveriges förste invandrarpsykolog, som föreläste på eftermiddagen hade inga problem med orden efter många år i Sverige, men i början ställde sje-ljuden till det ordentligt.
- Jag lärde mig snabbt ordet skjorta och trodde att det sje-ljudet med den stavningen passade på choklad, alltså skjoklad. Fel. Jag lärde om och applicerade choklad-stavningen på ordet nationalitet. Fel igen. Så där fortsatte det. Allt var kaos. Nu har jag lärt mig att det finns 16 olika sje-ljud. Det där känns omöjligt att lära sig som ny i Sverige.
Vidare uppmanade han åhörarna att lära om sin egen kultur. Det räcker inte att enbart behärska den.
- Vi invandrare behöver er, sade han och berättade därefter flera historier från sin första tid i Sverige och vad han hade behövt veta men som ingen berättade för honom.
Mirko Takac hade enligt honom själv turen att bli hembjuden på middag till en svensk familj efter en tid i Sverige.
Skulle köpa blommor
- Vad ska jag ha med mig, tänkte jag. Ska jag ha med mig en säck potatis som i Tjeckien, eller ett par extra kastruller? Nej, nej, prova med blommor. Sagt och gjort, jag gick till blomsteraffären och sade att jag ville köpa blommor. Vad för blommor? undrade hon i affären. Jag hade ingen aning. Blommor som blommor tänkte jag. Jag såg en fin krans med blanka band och tänkte att kanske en sådan. Men det var ingen bra ide.Till slut fick det bli tulpaner och efter lite svårigheter med hälsningsprocedurer och skoavtagning så blev det ändå en lyckad middagsbjudning.