- Men när det gäller flytten av sexorna till Älvåkraskolan ställer vi särskilda krav, förklarar kommunens före detta skolchef Folke Öberg.
- Vi anser exempelvis att eleverna i årskurs 6 måste få behålla klasslärare. Det är praktiskt omöjligt att med enbart ämneslärare lägga ett schema för sexorna utan håltimmar om inte andra klasser och lärare ska påverkas negativt.
Fp vill att flytten ska ses som en möjlighet till samarbete mellan lärarna i årskurs 6 och ämneslärarna.
Skolmiljö
För att säkra arbetsmiljön på Älvåkraskolan kräver fp att en "verksamhetsanknuten vaktmästare" anställs på heltid, samt fler lokalvårdare. Vidare vill partiet att en fritidspedagog ska arbeta där han/hon behövs bäst på skolan.- Vi saknar också en planering för hur utemiljön ska åtgärdas så att det blir roligt att vara ute och röra på sig för alla elever, inte bara sexorna, säger Folke Öberg och påminner om att det gjordes ett förslag till detta i samband med gymnasieskolans tillkomst.
- Kanske kan något av det som togs fram den gången användas? funderar han.
Samarbetet med föräldrarna är inte bara viktig, det är också en kommunal skyldighet enligt skollagen påpekar Folke Öberg.
- Föräldrarna ska först av alla få veta om en elev far illa eller mår dåligt. Därför förordar vi regelbundna klasskonferenser med berörda lärare, säger han.
Minimikrav
Enligt fp bör installationen av årskurs 6 och 7 på Älvåkraskolan föregås av ett par upptaktsdagar första veckan, då klasslärare/motsvarande får bekanta sig med eleverna under trevliga former.- Då kan man också gå igenom ordningsregler, värdegrunden och exempelvis hur brandutrymning går till.
Ett absolut minimikrav från folkpartiets sida är att skolledningen senast den 15 maj 2007 presenterar ett schema för alla berörda lärare.
- Åtminstone ska lektioner i specialsalar för ämnen som musik, slöjd och idrott vara klara före skolstarten, säger Folke Öberg och avslutar:
- Särskilt för årskurs 6 ska verksamheten utvärderas senast i april 2008 av alla medverkande, det vill säga även elever och föräldrar.