"Fler heltider innebär färre händer"

Ensamarbetet på Nyberga under kvällar och helger beror inte enbart på personalneddragningar, enligt områdeschef Monica Isaksson.- I samband med omorganisationen erbjöds deltidsanställda att gå upp till heltid, vilket innebär att det blev färre händer fördelade på samma antal tjänster, förklarar hon.

Älvsbyn2006-03-10 00:00


När Nyberga byggdes om för några år sedan minskades antalet särskilda boendeplatser från 76 till 56 platser och bemanningen reducerades därefter.

Helaprojektet

När den nya organisationen skulle sättas i sjön kom Hela-projektet in i bilden. Som PT berättat tidigare är Älvsbyn en av landets kommuner som gått med i det statligt finansierade projektet för att minska deltidsanställningarna inom offentliga sektorn. Älvsbyns kommun har fått 2,4 miljoner kronor för att inom tre år kunna uppvisa att 50 procent av äldreomsorgens deltidsanställda erbjudits heltidstjänster eller den sysselsättningsgrad de själva önskar. 2008 ska hela personalstyrkan ha uppnått samma mål.

- Det är naturligtvis positivt att den som vill jobba heltid får möjlighet att göra det, men rent personellt blir det färre händer att spela med när arbetsschemat ska pusslas ihop, säger Monica Isaksson.

Satte in extraresurs

Då det stod klart att omorganisationen på Nyberga skulle medföra ensamarbete för kvälls- och helgpersonalen på demensavdelningarna, flyttades husets gemensamma kvällsresurs på två personer över dit.

I oktober, strax efter att Monica Isaksson och de områdesansvariga sjuksköterskorna Margareta Grönlund och Anita Karlsson lämnat in sin konsekvensanalys till socialnämnden - skrivelsen som behandlats först nu i februari - sattes en extra personalresurs in mellan klockan 16 och 20 varje dag på avdelningen som anses ha den besvärligaste situationen.

Enligt socialnämndens senaste beslut ska denna extraresurs plockas bort om någon vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om