- Så länge skolledningen vill använda sig av kyrkorummet för detta ändamål är vi glada att få dela gemenskapen och glädjen över det kommande sommarlovet, säger han och tillägger:
- Rent historiskt är det här med skolavslutningar i kyrkan en kvarleva från tiden före 1968, då kyrkan faktiskt var huvudman för det svenska skolväsendet. Det är inte så länge sedan kyrkoherden var överinspektör i skolan och prästerna genomförde regelbundna skolbesök för att se hur det stod till med undervisningen.
Skolprotokoll
Själv blev Tomas Lång påmind om den historiska kopplingen kyrka/skola då han började prästtjänsten i Älvsbyn 1993:- Jag upptäckte att det fanns massor av skolprotokoll i församlingens arkiv. Eftersom forskning är ett av mina fritidsintressen tog jag mig tid att studera de gamla dokumenten.
- Det är mycket intressant att läsa hur noggrant kyrkan skötte sitt uppdrag att ombesörja att undervisningen skedde enligt gällande förordningar och lagar.
I kyrkans ansvarsområde ingick även att se till att det fanns skollokaler.
- Det är förklaringen till att Älvsby församling äger marken där gamla skolan står i Pålsträsk. Noteras kan också att det var på initiativ av dåvarande församlingsledning som folkhögskolan kom till i byn, säger Tomas Lång.
Lever kvar
Det är nästan 40 år sedan kyrkan upphörde att vara huvudman för skolväsendet i Sverige.- Men efter att ha haft uppdraget i närmare 130 år är det inte konstigt att banden mellan oss och skolan finns kvar, även om det numera mest handlar om att skolan vill använda sig av kyrkolokalen vid speciella tillfällen, till exempel på skolavslutningarna, säger Tomas Lång.
- Från församlingens sida är vi mycket glada över att traditionen lever kvar i Älvsbyn. Alla är välkomna till kyrkan.