Provbrytning planeras

Boliden ansöker om att provbryta cirka 5 000 ton malm på Lill-Laverberget. Om anrikningsförsöket faller väl ut går bolaget vidare och ansöker om en bearbetningskoncession för ett dagbrott i Aitikstorlek.

Näringslivschefen Pär Jonsson tror att Lavergruvan kommer att bli verklighet. Han träffar Boliden en gång i månaden och står beredd om de tar beslut att starta.

Näringslivschefen Pär Jonsson tror att Lavergruvan kommer att bli verklighet. Han träffar Boliden en gång i månaden och står beredd om de tar beslut att starta.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2012-11-29 06:00

För att omvandla den guldkantade kopparfyndigheten i Laver till ett färdigt dagbrott i framtiden har Boliden Minerals AB inlett flera studier.

Bland annat ska gruvbolaget före jul ansöka om att provbryta 5 000 ton högt uppe på Lill-Laverberget till sommaren.

- Eftersom ytan och område som berörs är så väldigt litet ser vi inte att det kommer att bli några egentliga miljökonsekvenser, säger Anders Forsgren, projektledare för Bolidens affärsutveckling.

Tar emot synpunkter
Om det visar sig att provanrikningen faller väl ut har Boliden för avsikt att gå vidare och ansöka om bearbetningskoncession för gruvverksamhet. Det stora frågetecknet nu är exakt hur hård och svårmald malmen är.

- Ibland kan metallerna sitta bundna i berget på ett sådant sätt att de är väldigt svåra att anrika, säger Anders Forsgren.

Provbrytningen på 2 000 kvadratmeter omfattar grävning, sprängning, lastning och kan orsaka buller och vibrationer. Arbetet innebär också att en skogsbilväg i området måste förstärkas. Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation tar beslut om provbrytning och Boliden efterfrågar eventuella synpunkter till sin ansökan senast den 17 december.

"Inga konflikter"
- Vi ser inga konflikter med andra intressen. Området är långt från närmaste närboende och vi kommer att göra det sommartid då inte samebyn är där med renarna, säger Anders Forsgren.

Om Boliden väljer att gå vidare med gruvbrytning blir ansökan och beskrivningen av miljökonsekvenserna mycket mer omfattande. Mark- och miljödomstolen måste fatta beslut om tillstånd och före det ska frågan ut på remiss.

- Då har vi en helt annan situation. Då ska vi beskriva ett fullständigt uttag av stora dagbrottskvantiteter, säger Forsgren.

FAKTA Lovande fyndighet

Boliden drev under åren 1936 till 1946 en koppargruva i Laver, Älvsbyns kommun och har under omgångar genomfört prospekteringar. Under 2008 startade en mer intensiv prospektering med inriktning mot låghaltiga mineraliseringar. Resultatet har varit lovande och fynden har jämförts med dem i Aitikgruvan i Gällivare. Boliden har därför för avsikt att gå vidare och ansöka om att få utföra provbrytning i området. Tidigast om sex till tolv år kan en eventuell gruva börja producera och för det krävs investeringar i mångmiljardklassen. Källa: Boliden Minerals AB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om