Projektledaren avråder från nya EU-projekt

Konsulten Robert Granström beklagar den otillåtna direktupphandlingen, men hävdar att utfallet hade kunnat bli något annat om kommunen haft muskler att driva en jurdisk process mot Tillväxtverket.

Robert Granström, projektledare för elbilsprojektet, medger att det har brustit i upphandlingen.

Robert Granström, projektledare för elbilsprojektet, medger att det har brustit i upphandlingen.

Foto: Gunnel Ekman

Älvsbyn2021-01-13 19:00

Enligt projektledaren Robert Granström går det att dra viktiga lärdomar av Celler-i-projektet.

– Den viktigaste slutsatsen är att folk som bor på landsbygden och kör mycket bil ska köra elbil. En annan väldigt viktig slutsats är att man ska göra riktiga upphandlingar.

I slutrapporten, som är inlämnad till Tillväxtverket, uppger Älvsbyns kommun att flera i projektet slutade och att projektledarens timmar därför arbetades upp i en snabbare takt. Att ingen hade koll på att Robert Granström passerade taket för en direktupphandling förklaras med att näringslivskontoret var underbemannat. 

– Det var inte meningen att det skulle bli så mycket jobb på projektledarrollen, men sedan försvann resurserna successivt och så blev det mer jobb. Det greppade inte den nya näringslivschefen och så blev det som det blev. Det är inte första gången i världshistorien som det blir fel, säger Robert Granström.

Har du något ansvar för att det här kunde ske?

– Nej, den förre näringslivschefen var inget blåbär och han valde att göra det här utifrån hur han såg på det. Jag har inte haft några synpunkter alls. 

Enligt slutrapporten övervägde Älvsbyns kommun att driva en process mot Tillväxtverket som beslutat att inte godkänna projektledningskostnaden. Efter att ha stämt av frågan med jurister, bedömde kommunen att kostnaden för att driva denna process kan bli oförsvarligt hög.

– Man konstaterade att det kanske finns en möjlighet att driva igenom det, men att det skulle kosta lika mycket och risken är att man inte får rätt, säger Robert Granström.

En annan slutsats i rapporten att små kommuner bör avstå från riskerna som det innebär att vara huvudman för EU-projekt.

– Det är inte lätt att driva projekt som en liten kommun och få sådana här bakslag. Det absolut klokaste är att små kommuner struntar i att driva EU-projekt, säger Robert Granström.

Piteå-Tidningens granskning visar att Älvsbyns kommun köpt in konsulttjänster för stora summor utan att göra en annonserad upphandling. I vissa fall handlar det om kostnader på över 2 000 kronor i timmen. Betydligt mer än de 700 kronor som Robert Granström fakturerar.

– Jag ska inte uttala mig för konsultmarknaden generellt, men jag tror inte att kommunen väljer konsulter som tar hutlösa priser. Det kanske händer vid enskilda tillfällen när det finns en speciell kompetens, men jag upplever att de är prismedvetna även när det gäller direktupphandlingar.

PT har varit i kontakt med tidigare näringslivschefen Bengt Strandberg som inte vill kommentera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!