Profilering för att överleva

Gymnasieskolorna i fyrkanten ska profilera sig mer för att minska konkurrensen om eleverna. För Älvsbyns del innebär det en hårdsatsning på turism vilket skolan hoppas leder till en elevökning. Förändringen görs i samband med gymnasiereformen som börjar gälla i hela landet från hösten 2011.

Älvsbyniorna Robin Jacobsson och Fanny Bergman, som under veckan varit ute på praktik, känner till gymnasiereformen men har ännu inte bestämt sig för vilka program de ska söka.

Älvsbyniorna Robin Jacobsson och Fanny Bergman, som under veckan varit ute på praktik, känner till gymnasiereformen men har ännu inte bestämt sig för vilka program de ska söka.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2010-10-30 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Gymnasieskolorna inom Älvsbyn, Piteå, Boden och Luleå ska skapa tydligare utbildningsprofiler. I nuläget finns många av utbildningarna på flera av skolorna vilket leder till en konkurrens om eleverna, något som märks på ett mindre gymnasium som det i Älvsbyn.
"Hoppas fylla platserna"
Nuvarande läsår nådde inte Älvsbyns gymnasium sin målsättning att locka 60 procent av kommunens avgångselever till sig. I stället valde bara 40 procent av niorna gymnasium på hemmaort. Men till hösten hoppas man komma tillrätta med det:
- Vi ska profilera oss mot turismbranschen genom hotell-och turismprogrammet. Tanken är att vi i framtiden blir det enda gymnasiet i fyrkanten som erbjuder den utbildningen. Med det hoppas vi att platserna blir fyllda med både Älvsbyelever och elever utifrån, säger Olof Johansson, rektor Älvsbyns gymnasium.
Luleå och Boden har redan beslutat att inte köra turismprogrammet. Dock finns det i nuläget fortfarande med på utbildningsutbudet i Piteå.
Reform i höst
Profileringen sker i samband med den nya gymnasiereformen som ska genomföras över hela landet till höstterminen nästa år. En reform som innebär fler renodlade yrkesprogram samt ett antal högskoleförberedande program (se faktaruta).
- Vi kommer ha många högskoleförberedande utbildningar hos oss och med det tror jag vi får se en liten ökning av elevantalet då allt fler verkar inse vikten av att studera vidare, säger Olof Johansson.
Men redan nu är en positiv trend för Älvsbyns gymnasium idrottsprogrammen som lockar allt fler elever från hela Sverige. I och med gymnasiereformen försvinner dock möjligheten till specialutformade program. Vill en skola avvika från de nationella programmen måste en ansökan ha lämnats in till Skolverket.
- Vi har ansökt för skidor, skidorientering, orientering, gymnastik och simning. Tyvärr har specialidrottsförbundet, som får första ordet innan Skolverket bestämmer sig, sagt nej till simning. Men det kan vi söka igen nästa år, säger Johansson.
Nästa vecka publicerar Skolverket vilka särskilda varianter av program som godkänts.
FAKTA Gymnasiereformen Gy2011
De största förändringarna blir:
Högre behörighetskrav till gymnasieskolan.
Större skillnad mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program. Lärlingsutbildning införs och arbetslivet får inflytande över yrkesutbildningen.
Yrkesprogrammen blir totalt tolv stycken, varav tre ska finnas i Älvsbyn:
 Hotell- och turism, Restaurang- och livsmedel samt Vård- och omsorg. De övriga är: Barn- och fritid, Bygg- och anläggning, El- och energi, Fordons- och transport, Handels- och administration, Hantverk, Industriteknik, VVS- och fastighet samt Naturbruk.
De högskoleförberedande programmen blir totalt sex stycken, varav fem ska finnas i Älvsbyn:
 Ekonomi, Estetiska, Naturvetenskap, Samhällsvetenskap och Teknik. Det sista programmet blir Humanistiska (ej i Älvsbyn).
Under varje program kommer sedan olika inriktningar att finnas. Exempelvis försvinner det gamla medieprogrammet helt, men ämnet kan väljas som inriktning under samhälls och estet.
Källa: Skolverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om