Problem med schemasystem  - Kommunal vill säga upp avtal

Problem med schemaläggningssystemet gör att socialtjänstpersonal i Älvsbyn förlorar semesterdagar. Trots att arbetsgivaren uppmärksammats menar personalen att de inte fått respons. Nu vill fackets medlemmar säga upp avtalet.

Genom programmet Time Care, som infördes i Älvsbyn vid årsskiftet, lägger socialtjänstens personal själva sitt schema. Men under helgpassen räknas deras tid fel och de menar att semersterdagar går förlorade.

Genom programmet Time Care, som infördes i Älvsbyn vid årsskiftet, lägger socialtjänstens personal själva sitt schema. Men under helgpassen räknas deras tid fel och de menar att semersterdagar går förlorade.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2009-12-22 05:55
Under en längre tid har omsorgspersonal i Älvsbyn lagt sitt schema genom Time Care (se faktaruta). Den biten fungerar bra, enligt personal. Problemet kommer när de ska ta ut semester.
- Systemet är gjort för kontorstid måndag till fredag. Men vi jobbar upp mot tio timmar på helgerna och då räknas vår semester ut fel, säger en anställd.
Måste jobba in
semester igen
Om exempelvis en deltidsanställd tar semester över en helg då hon eller han ska jobba totalt 20 timmar, så får de bara semester för 11,5 timmar. Resten av tiden måste jobbas igen för att inte få för lite timmar.
- Vi måste jobba in redan injobbad semester! Vi tror inte att någon i kommunhuset skulle gå med på det ..., säger personalen.
Problemet ligger inte i själva schemaläggningen utan i beräkningssystemet. Inför 2009 års sommarsemester backade kommunen och lät personalen söka semester utanför Time Care. Men nu ska allt gå genom dataprogrammet.
"Känner oss idiotförklarade"
Både anställda och fack har påtalat problemet för Älvsbyns kommun, men upplever inte att de fått någon respons.
- Vi känner oss bara idiotförklarade, de menar att vi inte förstår systemet. Men vad vi räknat ut så förlorar vi en till två semesterdagar per person och år, säger en anställd.
Att använda beräkningssystemet i Time Care kan även bryta mot avtalet enligt facket:
- Att beräkna semestern på det här sättet finns inte i det lokala avtal vi har gjort. I onsdags hölls ett medlemsmöte där det röstades för att vi ska säga upp avtalet. Sen är det upp till arbetsgivaren vad som händer, om de vill omförhandla eller ej, säger Ann-Sofie Wåhlström, ordförande Kommunal Älvsbyn.
FAKTA Time Care
Time Care är ett datorbaserat schemaläggningsprogram där de anställda själva gör sina scheman. Programmet ska även ha koll på arbetstidslagen och varna om man jobbar för mycket eller för lite.
Tanken är att flexibiliteten ökar, då företaget genom systemet kan anpassa bemanningen mot behovet.
Älvsbyns kommun har infört systemet successivt sedan årsskiftet 08-09. Programmet används inom socialtjänstens personal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om