Privatisering oroar personalen

Personalen vill behålla ambulansen i landstingets regi. De är oroliga för att Älvsbyborna får försämrad ambulanssjukvård om privatiseringen drivs igenom. "Vi förstår inte annars hur landstinget ska spara pengar med det här", menar personalen.

Personalens förslag är att division opererande tar fullt ansvar över ambulansen för att säkerställa en professionell ambulanssjukvård utan ekonomiska vinstintressen. "Enda sättet att spara pengar utan att försämra tillgänlighet vore om en entreprenör tar på sig att göra det med förlust", säger Lennart Berggren tillsammans med Ann-Jasmin  Wikström.

Personalens förslag är att division opererande tar fullt ansvar över ambulansen för att säkerställa en professionell ambulanssjukvård utan ekonomiska vinstintressen. "Enda sättet att spara pengar utan att försämra tillgänlighet vore om en entreprenör tar på sig att göra det med förlust", säger Lennart Berggren tillsammans med Ann-Jasmin Wikström.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2012-04-18 06:00

Det har gått sju månader sedan planerna om privatisering uppmärksammades och i april skrev ambulanspersonalen i Älvsbyn ett brev till politikerna i landstingsfullmäktige.

- Vi har bara fått höra ryktesvägen från ledningen att det inte är långt borta från att läggas ut på entreprenad nu och att det är politiskt förankrat, säger ambulanssjuksköterskan Lennart Berggren, arbetsplatsombud för Vårdförbundet i Älvsbyn.

"Vi är integrerade"
Tillsammans med kollegorna har han fått kännedom att primärvårdsledningen informerat politiker att ambulanssjukvården inte är integrerade i Älvsbyns vårdcentral och att det därför kan göras besparingar.

- Det är felaktigt och därför gjorde vi skrivelsen. Vi är integrerade när vårdcentralen är öppen. Vi vill inte att de fattar beslut på felaktiga grunder, säger Lennart Berggren.

Enligt personalen skulle syftet med entreprenad vara att landstinget inte gjort de samordningsvinster som var tänkt efter att ambulansen flyttade från den kommunala räddningstjänsten för tolv år sedan.

- Enda sättet att spara pengar, om man ska ha samma bemanning och tillgänglighet på ambulansen, är att låta någon entreprenör ta på sig att göra det med förlust, säger Lennart Berggren.

Tredje person drabbas
I måndags kunde vi läsa i PT om Roland Sundberg vars sambo fick en stroke och dog när Älvsbyns enda kvällsambulans var upptagen. Personalens farhågor är att kvalitén försämras med en privatisering.

- I slutändan blir det tredje person som drabbas om vi ska spara pengar och minska tillgängligheten, säger ambulanssjuksköterskan Ann-Jasmin Wikström.

"Svåra konsekvenser"
Det har hänt att personer dör för att Älvsbyn bara har en ambulans kvällar, nätter och helger.

- Det är verkligheten vi lever i. Är en bil borta så kan det bli väntetider och är man akut sjuk kan det få svåra konsekvenser, säger Wikström.

I sitt brev skriver personalen att entreprenadlösningar av ambulansen som startade för cirka tio år sedan i södra delen av landet inte har fallit ut så bra. "Många landsting tar nu tillbaka ambulansen i egen regi för att säkerställa kvalitet och samordningsvinster".

FAKTA Ambulansen är integrerade dagtid

Vårdcentralen i Älvsbyn har en ambulans som är bemannad hela dygnet och en annan som är bemannad vardagar 08.00 - 16.00

Personalen består av en ambulanssjukvårdare och åtta stycken sjuksköterskor där flertalet har vidareutbildning inom anestesi, intensivvård och ambulanssjukvård. Enheten utför under ett år cirka 1300 utryckningar med en körsträcka på cirka 11000 mil.

I dagsläget är de som bemannar dagambulansen inplanerade i vårdcentralens dagliga arbete med bland annat telefonrådgivning och provtagning.

Dessutom bemannar de som har dygnsambulansen telefonen mellan 08.00-10.00. Detta innebär att fyra personer från ambulansen är inplanerade 20 timmar per dag i vårdcentralens dagliga arbete. Dessutom tillkommer ambulansutryckningar, underhåll av bilar, medicinteknisk utrustning, fortbildning samt fysisk träning.

Källa: Ambulansen i Älvsbyn

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om