Privat sjukvårdsförsäkring sägs upp

Älvsbyns fastigheter har sagt upp sin privata sjukvårdsförsäkring för tjänstemännen efter påtryckningar från kommunledningen – nu är alla anställdas friskvård hotad också.

Annelie Vinsam vd för Älvsbyns fastigheter, är orolig för konsekvenserna om kommunbolagen förlorar sin generösa friskvård. (Arkivbild)

Annelie Vinsam vd för Älvsbyns fastigheter, är orolig för konsekvenserna om kommunbolagen förlorar sin generösa friskvård. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2022-02-13 14:30

Älvsbyns fastigheter fick svidande kritik efter att PT avslöjat att kommunbolaget betalar privat sjukvårdsförsäkring för sina tjänstemän. Efter påtryckningar från ägarna har styrelsen sagt upp den privata sjukvårdsförsäkringen. 

– Man upplevde att det var orättvist att tjänstmännen hade det och inte övriga, säger Annelie Vinsa, vd på Älvsbyn fastigheter. 

Samtliga anställda har i stället blivit erbjudna att teckna en kollektiv sjukvårdsförsäkring som de bekostar själva mot löneavdrag.

– Vi tog in en offert där alla fick möjlighet att teckna sig på egen bekostnad. Men det var för få intresserade så det kommer inte bli något av det.

Vad säger tjänstemännen som förlorat sin förmån?

– Det är klart att det är tråkigt. Det har varit en förmån för den som drabbas av sjukdom och eftersom vi är en så tight organisation på fastighetsbolaget är vi otroligt sårbara när någon blir borta från jobbet. Vi har inga vikarier att ta in.

Tjänstemännen har avstått en lönerevision för att få förmånen – kommer de kompenseras nu?

– Vi har inte påbörjat vår lönerevision, men nog tror jag att de kommer att ha krav på det, säger Annelie Vinsa.

Det var aldrig aktuellt att alla anställda skulle erbjudas privat sjukvårdsförsäkring som förmån?

– Nej, inte i det här läget. Kommunen ska utreda alla förmåner i både bolagen och kommunen och vi avvaktar utfallet där. Men just nu känns det inte som det kommer bli något av det.

Utgångspunkten i utredningen är att det ska bli samma förmåner i hela kommunkoncernen. Det betyder att kommunbolagens generösa friskvård också är hotad. I dagsläget har alla anställda både friskvårdstimme, ett friskvårdsbidrag på 2 000 kronor per år, massage varannan vecka samt hälsokontroller.

Kommunanställda erbjuds friskvårdstimme en timme per vecka, alternativt friskvårdsbidrag med upp till 1 500 kronor per år. Inte både och. Några hälsokontroller existerar inte förutom de lagstadgade kontroller som görs för vissa yrkesgrupper. 

– Jag hoppas att kommunen närmar sig bolagen och erbjuder samma förmåner till alla i stället för att ta bort det för oss, säger Annelie Vinsa.

Vad får det för konsekvenser om friskvården begränsas?

– Vi har frisk personal just för att vi satsar på frisvård och tar man bort det kommer det synas direkt på sjukfrånvaron. Varenda satsad krona på hälsa är två kronor tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!