Kommunens nygamla organisation under luppen

Risken för vänskapskorruption är en av anledningarna bakom motionen att genomlysa kommunens politiska organisation. I veckan röstades den igenom.

Älvsbyns kommun ska se över sin politiska organisation. Genomlysningen ska vara klar till sista fullmäktige i sommar så att nya fullmäktige efter valet kan besluta om att förändra eller behålla den.

Älvsbyns kommun ska se över sin politiska organisation. Genomlysningen ska vara klar till sista fullmäktige i sommar så att nya fullmäktige efter valet kan besluta om att förändra eller behålla den.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-12-02 07:30

En alltför hög maktkoncentration hos politikerna, en ökad risk för vänskapskorruption och ett beroende av tjänstemännen är några av riskerna som nämns i motionen. Älvsbyn införde för över tio år sedan en ny organisation där man avskaffade de flesta politiska nämnder och istället startade utskott. Då hamnade beslutande makt och ekonomiskt ansvar istället på kommunstyrelsen.

Detta skulle göra styrningen tydligare och ekonomin överblickbar. Med färre politiker och mer ansvar till tjänstemän kan det bli korta led i eventuell vänskapskorruption. Särskilt då samma politiker kan sitta i kommunstyrelsen, utskott och styrelser i kommunala bolag.

– Maktkoncentrationen är inte okej. Kolla bara på alla affärer och oskäliga avgångsvederlag som uppmärksammats. Risken för vänskapskorruption är uppenbar. Så vill vi inte ha det. Demokrati, transparens och öppenhet är A och O, säger Inger Lundberg (L).

undefined
Inger Lundberg (L) höll brandtal för Liberalernas motion om att starta en utvärdering av den politiska organisationen. Bland annat berättade hon om upplevelserna från partikamraten i Tomelilla som upplevt samma sak.

I kommunstyrelsen var Socialdemokraterna negativa till en utredning, men när motionen sen kom upp till kommunfullmäktige hade de ändrat sig. Där yrkade Socialdemokraterna istället bifall för motionen. Genomlysningen ska vara klar till sommaren 2022. Innan höstens kommunval.

– Vi ser väl också att det kan vara bra att med jämna mellanrum genomlysa organisationen. Det som en gång förut var rätt kanske inte är rätt idag. Däremot tror jag personligen inte på att gå tillbaka till en nämndsorganisation. Men det kan det finnas sånt som vi kan förbättra. Jag har föreslagit att oppositionen håller i utredningen, säger Tomas Egmark, kommunalråd (S).

undefined
Kommunalråd Tomas Egmark (S) yrkade bifall för motionen då de också ser möjlighet för förbättring, även om han själv inte tror på en återgång till nämnder.

Ser ni några nackdelarna som oppositionen tar upp?

– Jag vill inte föregå utredningen. Det är klart att det finns ingen organisation som bara har fördelar, även om jag tror att de uppväger nackdelarna. En av sakerna de lyfter är koncentrerad makt i utskotten, det kan finnas lösningar på det. Det blir spännande att se vad vi kommer fram till, säger Tomas Egmark.

Kristdemokraternas Peter Lundberg var förvånad över Socialdemokraternas vändning och var den ende som tog sig upp i talarstolen för att argumentera avslå motionen.

– Just nu pågår ett utvecklingsarbete för ks och utskotten, så jag tycker att det är fel att göra det här just nu. Att återgå till nämnder vore inte alls bra, då återgår vi till att inte ha någon styrning alls med jättestora ekonomiska underskott som följd, säger Peter Lundberg.

Fakta

Älvsbyns kommun utförde en drastisk omorganisation 2006. Nämnderna bantades och fråntogs budgetansvar. Flera ledande S-politiker hoppade sen av på grund av missnöje. Tre år senare fanns två alternativ, återgå till den gamla organisationen eller förändra den nya. S skrotade då alla nämnder förutom myndighetsnämnden och ersatte dem med utskott. 26 förtroendevalda platser försvann.

En liknande genomlysning har gjorts 2011. Då ändrade man bara namnet på myndighetsnämnden till miljö- och byggnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!