PT har tidigare berättat om Piteå och Älvsbyns kommuners beslut att inte räkna in undersköterskor i handikappomsorgen i satsningen på undersköterskor.
Facket har hela tiden hävdat att undersköterskor med likvärdiga arbetsuppgifter ska räknas in – oavsett titel. I måndagens PT försvarade Sture Nordin (S) beslutet genom att hänvisa till avtalet. Han skickade även vidare den besvikna personalen på Almen till facket och bad dem begära en omförhandling.
Inga-Britt Svensson, ombudsman på Kommunal i Norrbotten, har skött förhandlingarna med arbetsgivaren i Älvsbyn och hon menar att det inte går att förhandla mer.
– Det är påskrivet och vi kom ingen vart, politikerna vill inte skjuta till några pengar, säger hon.
Enligt Svensson är man eniga om det mesta – men inte om vilka som ska omfattas.
Är inte det en viktig fråga?
– Jo, men jag kan inte slå ihjäl någon. Om jag har yrkat och fått nej, vad ska jag göra?
Det är ju två parter i förhandlingen, har ni fått ge med er?
– Jag känner inte att jag har fått ge med mig, utan jag känner att en del arbetsgivare uppmärksammar flera grupper. Det finns arbetsgivare som har gett utöver avtalet, men har man fått blankt nej så är det så även om jag är oenig.
Hon understryker att de kommuner som valt att inkludera alla undersköterskor – exempelvis Luleå och Skellefteå – har gjort det via ett politiskt beslut.
– Det finns inga kommuner som har gjort på något annat sätt än avtalet, däremot har politikerna gått in och skjutit till pengar.
Hon menar att tjänstemän och politiker gömmer sig bakom avtalet när de kritiseras.
– Lite grand. När har inte arbetsgivaren fått ge hur mycket pengar de vill? Har vi någonsin sagt nej? Kommunal har inte har några pengar alls att fördela. Man får titta på vem som har börsen, säger Inga-Britt Svensson.
Sture Nordin tycker att facket ska ta en tvist i frågan om de inte är nöjda med avtalet.
– Det går inte att tvista om just det här. Om inte de anser att de omfattas hur ska vi då kunna tvista? Då kan ju alla tvista. De kommer ändå vidhålla att deras tolkning är en annan än den vi har, säger Inga-Britt Svensson.
Hon tycker att det handlar om good will och menar att kommunen bör ha pengar att satsa.
– Pajala är en liten kommun och de har väl sämst ekonomi av alla och ändå kunde de tillskjuta 200 kronor till personliga assistenter. Älvsbyn har bara tillskjutit enligt avtal. Det är deras boll.