Politiker kritiserar situationen på Nyberga

Vänsterpartiet och Folkpartiet riktar skarp kritik mot övriga makthavare efter dödsmisshandeln av Rudolf Sundman i höstas.– Hade de gjort som vi och personalen ville, då hade det här aldrig hänt, säger Harry Nyström (V).

Dödsmisshandeln av Rudolf Sundman har satt ett förstoringsglas på Nyberga. (Arkivbild)

Dödsmisshandeln av Rudolf Sundman har satt ett förstoringsglas på Nyberga. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2015-03-11 18:52

När korttidsboendet Gullvivan öppnade på Nyberga för knappt ett år sedan ökade kommunen nattpersonalen med en tjänst. Detta efter att man tidigare dragit in den innan Gullvivan fanns med i bilden. Vänsterpartiet med dåvarande gruppledaren Harry Nyström i spetsen menade dock att det behövdes ytterligare en nattjänst.

– Vi fick en skrivelse från nattpersonalen att de ville ha en till medarbetare för att de inte klarade av det. Avdelningar fick stå tomma och de fick hjälpa varandra, så de ville ha en till på natten, säger han.

Stöd av Folkpartiet

– Jag yrkade bifall att vi skulle få en till, men kommunstyrelsen avslog det. Så då gjorde jag en motion till fullmäktige att vi skulle anställa en till, fortsätter han.

När ärendet sedan hamnade i kommunstyrelsen beslutade man att Pitehälsan skulle utreda situationen.

– De var där en natt, den lugnaste personalen har haft. De skulle ha varit där fyra-fem nätter för att få en klar bild, säger Harry Nyström.

Folkpartiet var det enda partiet som stod på Vänsterpartiets sida i frågan, och därför avslogs motionen.

"Är inte schysst"

I lördagens PT menade socialchef Hans Nyberg att politiken är ytterst ansvarig för bemanningen – något som irriterar Folkpartiets Lars-Ingvar Wendt.

– Hasse är inte schysst när han säger så där. Det är ju tjänstemännen som redogör för politikerna hur man ska göra. De övertygade majoriteten av politikerna att det räckte till, säger han.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, slagit fast att bemanningen inte är tillräcklig i dagsläget. Men exakt hur många nattjänster som måste tillsättas kan IVO inte avgöra.

– Vi kan aldrig säga ett antal personer som behövs, utan den bedömningen måste de göra själva.

Ingen överblick

– Det vi kan säga är att om det finns demenssjuka på en enhet måste man se till att det finns personal där, för de kan ju inte larma själva eller påkalla hjälp, säger handläggare Cecilia Marklund.

Nyberga har tre demensavdelningar och ett korttidsboende.

– Sedan är det ju byggt på ett sånt sätt att det är många korridorer och våningsplan, så att det är svårt att ha en överblick.

Det krävs alltså en fast tjänst på varje dementavdelning?

– Det IVO har gått ut och sagt är att de inte får planera att personal ska gå i väg. Man får inte ha fasta rutiner att varje natt mellan en viss tid går de och gör annat. Visst får de hjälpa till om det händer något oförutsett, men inget inplanerat.

Det ska alltså i princip vara en per avdelning där det finns dementa?

– Jag får ju inte säga det men.. De ska göra sin egen bedömning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!