Villainbrotten har varit ett stort problem i länet det senaste året, och sett till sin storlek har Älvsbyn varit extra drabbade jämfört med övriga Piteå Älvdal. Det är bara knappt två veckor sedan fem inbrott anmäldes under en och samma helg – och nu varnar polisen för nya villainbrott under påskledigheterna.
– Desto fler människor som åker bort, desto fler brottsplatser finns det ju. Så ur det perspektivet är det en större risk, säger Robert Janeheim.
"Inte trovärdigt"
Han råder alla som åker bort att anstränga sig för att få det att se ut som att någon är hemma.
– Att tända några lampor och låta dem stå på under helgen är inte trovärdigt. Förändring är bra. Man kanske kan prata med en granne som tänder och släcker olika lampor, parkerar sin bil på gården eller något liknande. Och självklart snöskottning, det är viktigt, säger Älvsbypolisen.
Han uppmanar även de som inte reser bort att vara extra uppmärksamma.
– Vi är beroende av iakttagelser. Ser man något så ska man ringa oss på 114 14 direkt, säger han.
"Hög prioritet"
– Ofta tänker man inte på att det kan röra sig om ett inbrott förrän det är försent, och det är ju svårt att avgöra vad som är misstänksamt eftersom tjuvarna försöker smälta in. Men det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite, fortsätter han.
Från polisens sida gör man allt man kan.
– Vi jobbar ju problemorienterat, och i Älvsbyn har villainbrotten hög prioritet. Så mycket poliser som har varit här under kvällar, nätter och helger det senaste halvåret var det länge sedan vi hade, säger Robert Janeheim.
Grannsamverkan
Större delen av villainbrotten har skett på Västermalm. Polisen har ingen bra förklaring till varför området är extra drabbat – men Robert Janeheim har en gissning.
– De flesta av de här inbrotten har skett i anslutning till väg 94. Det finns bra med utfarter, och dessutom har kvarteren bra förbindelser med gång- och cykelbanor och liknande, säger han.
På Västermalm jobbar man även med grannsamverkan. Tre områden har kört i gång – och efter det har endast ett inbrott skett på de gatorna.
– Det är ju ingen hundraprocentig säkerhet, men statistiken visar att inbrottsrisken sjunker med 25 procent där det finns grannsamverkan.