Rattfylleri vanligt bland unga i Älvsbyn

Två rattfyllerister greps i Älvsbyn under helgen. Det är två i mängden och nu slår polisen larm om att man ser en ökad trend att ungdomar kör a-traktor och bil när de är påverkade. "Det är ganska vanligt", säger Robert Janeheim, Älvsbypolisen.

Polisen Robert Janeheim tror att man måste jobba med ungdomars attityd till att köra a-traktor eller bil berusad. (Arkivbild)

Polisen Robert Janeheim tror att man måste jobba med ungdomars attityd till att köra a-traktor eller bil berusad. (Arkivbild)

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2023-02-14 18:00

De två rattfylleristerna, en i en a-traktor och en i en personbil, greps i princip samtidigt under fredagen. A-traktorn var modifierad och gick betydligt snabbare än 30 kilometer i timmen.

– Vi satt och avrapporterade den första, när den andra patrullen tog den andra, säger Robert Janeheim.

Rattfyllerier bland ungdomar och unga vuxna är ett stort problem i Älvsbyn. Inom polisen är man oroad, speciellt över ungdomars attityd till att köra berusad.

– Det vi har sett under de senaste ett-två åren är att fler och fler unga kör onyktra på helgerna i samband med ungdomsfester. De tycker inte att det är några problem att dricka några öl eller sprit och köra hem på kvällen eller för att ta sig mellan fester, säger Janeheim.

De två rattfyllerister som grep under helgen var ensamma i sina fordon, men det händer ofta att polisen träffar på ett helt gäng berusade ungdomar i en a-traktor eller i en bil. 

– Vi fick tips om att det var fest i en byagård för ett tag sedan och på väg dit mötte vi en a-traktor som stoppades och föraren blåste positivt. Då kom ett fordon till som bromsade in 150 meter från oss och det var bara berusade ungdomar i en a-traktor, men vi kunde inte säga vem som kört, säger Robert Janeheim.

Polisen jobbar metodiskt och när de får tips om en ungdomsfest kontrollerar de trafiken till och från platsen.

– Det är ganska vanligt, speciellt om man hyrt en byagård i någon by. Det är inte bara ungdomar från Älvsbyn vi träffar på, det kommer från andra kommuner också. Vi har sett det här under en tid och stoppar nog en större andel nu vilket kan innebära att vi hittar fler.

Det juridiska ansvaret ligger på den som kör onykter, men det finns också ett föräldraansvar om ungdomarna är minderåriga.

– Man vill kanske inte tro att ens barn dricker och kör, men att de kör är ingen garanti för att de är nyktra. Vi vill synliggöra det här, att man som förälder håller sig vaken och pratar med sina barn när de kommer hem, säger Robert Janeheim.

När ungdomar som är under 18 år blir påkomna av polisen att köra onyktra ringer man föräldrarna. De får antingen komma och hämta sina barn eller så skjutsar polisen hem dem. Är de minderåriga skriver polisen även en orosanmälan till socialtjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!