Som ett led i att föra dialog med ortens ungdomar bjöd kommunen och polisen under torsdagen in Älvsbyns ungdomar till ett möte på Forum för att diskutera situationen.
– En enkel lösning hade ju varit att helt enkelt stänga parkeringen, men vi hoppas på att vi tillsammans ska kunna hitta ett bättre sätt. Vi vill ju att ni ungdomar ska ha någonstans att vara, sa kommunalrådet Tomas Egmark till det 30-tal ungdomar som hörsammat inbjudan till samtal.
Områdespoliserna Robert Janeheim och Stefan Nilsson fanns på plats för att föra dialog med ungdomarna och berätta hur polisen ser på saken.
– Problemet är inte att ni samlas på parkeringen, utan det är den höga musiken och de krossade flaskorna. Det är ingen ide att vi jagar er, utan det är bättre att vi hittar en lösning tillsammans, sa Robert Janeheim.
Kostnaderna för uppstädning av krossat glas och annan nedskräpning uppgår enligt kommunalrådet Tomas Egmark till cirka 5 000 kronor per helg.
– Det har kostat drygt 50 000 att städa upp på parkeringen under hösten. Då är skadegörelsen inte inräknad, sa han till ungdomarna som närvarade vid mötet.
– Det har gått så långt att vi pratat om att ligga i buskarna och ta bilder på dem som slänger flaskor och sedan ge böter. Det känns ju helt absurt. Vi vill inte att det ska behövas, fortsatte polisen Robert Janeheim.
De närvarande ungdomarna var tystlåtna under kvällen och gav inga tydliga svar på vad som kan göras för att förbättra situationen. Flera uttryckte dock frustration över den hätska samtalstonen från vuxna på sociala medier i samband med att problemet dryftats på en Älvsbyrelaterad Facebook-grupp.
– Många bland oss ungdomar blir nog irriterade för att de drar oss alla över samma kam. Som att vi alla är dåliga, sa en av ungdomarna som kommit till mötet.
Flera ungdomar instämde i att situationen med nedskräpning är ohållbar och tråkig. Önskemål om soptunnor på plats framfördes som en potentiell lösning. Under kvällen diskuterades också allmänt hållna förslag gällande en ungdomsgård alternativt motorgård. De samlade ungdomarna gav inga enhälligt klara svar kring hur de ställer sig till förslaget, men viss optimism kunde ändå skönjas bland de samlade.
– Det beror nog mycket på var den skulle ligga. Vi vill kunna träffas utomhus.