Pojke polisanmäld för laserattack

En 14-åring riktade grön laser mot sina skolkamraters ögon. Flera fick ont i ögonen och pojken är polisanmäld för misshandel och ofredande.

ÄLVSBYN2011-12-02 06:00

Under tisdagen riktade högstadieeleven sin laserpekare mot flera andra på Älvåkraskolan i Älvsbyn. Den gröna laserstrålen träffade sex barn i årskurs sex och sju i ögonen.

Pojken polisanmäldes
Starka laserpekare kan ge bestående ögonskador och flera av barnen hade ont i ögonen efteråt. Det är oklart om de har fått några skador.

Pojken är polisanmäld för fem fall av misshandel alternativt ofredande efter laserattacken.

- Vi måste först och främst kolla om det är någon laserpekare som bedöms som farlig. Det är effekten som avgör om det blir brottsligt eller inte, säger Lars-Ivar Johansson, chef för polisens brottssamordningsenhet i Norrbotten.

Laserattackerna ökar
Antalet anmälda attacker med laser har ökat explosionsartat i Sverige på senare tid. Den första rättegången i Norrbotten hölls i våras i Piteå mot en 22-årig inlandsbo som dömdes till brott mot strålskyddslagen efter att en polisbil blivit bestrålad med grön laser. Den åtalade svor sig fri från skjutandet, men dömdes för innehav. Detta eftersom de kraftiga laserpekarna är förbjudna på allmän plats och ett innehav kräver tillstånd från strålskyddsmyndigheten.

FAKTA Laser

Från och med den 1 februari 2009 är det förbjudet att inneha starka laserpekare på allmän plats utan särskilt tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Laserpekare med en styrka på maximalt 5 milliwatt kräver inget tillstånd. De kan blända men mot de låga styrkorna skyddar ögats egen blinkreflex.

Laser ger enfärgat ljus i en smal stråle. Medan ljuset från en vanlig lampa sprids åt olika håll är laserstrålen koncentrerad även på flera hundra meters avstånd. Ögat är väldigt känsligt för laserstrålning eftersom ögats lins bryter ljuset så det samlas i en liten punkt på näthinnan. Därför kan starka lasrar med högre effekt än 5 milliwatt (5 mW) bränna sönder näthinnan och orsaka bestående ögonskador.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om