Plåtslagaren nekas livränta efter fallet

Fallet från taket satte till slut stopp för Erik Jonssons karriär som plåtslagare. Men han får ingen livränta för förlorad arbetsinkomst.

Avslag. Erik Jonsson har ansökt om livränta vid tre tillfällen. Två gånger har försäkringskassan ansett att han inte är berättigad livränta, och nu väntar han på det tredje svaret.

Avslag. Erik Jonsson har ansökt om livränta vid tre tillfällen. Två gånger har försäkringskassan ansett att han inte är berättigad livränta, och nu väntar han på det tredje svaret.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2017-11-24 21:00

Erik Jonsson tvingades sluta som plåtslagare efter att han ramlade från ett sju meter högt tak och krossade hälarna samt skadade ryggen. Vägen tillbaka har varit tuff – inte minst ekomoniskt.

– Senaste åren, fram till oktober när jag fick jobb, har jag levt månad för månad och gått och grubblat över om jag måste flytta hem till mamma och pappa igen för att jag har räkningar att betala men inga pengar att betala med, säger han.

Att få ut pengarna från försäkringsbolagen är en lång och segdragen process som sakta men säkert går framåt.

Men försäkringskassan har vid två tillfällen nekat honom livränta.

– Det kollar ju så att det verkligen är olyckan som ligger bakom skadan. Men jag har ju varit fullt frisk fram tills dess, så det tycker man ju inte ska vara så svårt att bevisa. Får de tag på en före- och efterbild på fötterna så löser det nog en del. Jag förstår inte riktigt vad det är som ligger bakom avslagen, säger Erik Jonsson.

Nu har han sökt en tredje gång.

– Det är ju en permanent nedsättning, arbetsmässigt. Det är svårt att göra många jobb som jag redan kan. I byggbranschen hade jag ju klarat av det mesta om olyckan inte hade inträffat.

Försäkringskassan menar att han kan jobba som kontorsarbetare.

– Då får man ju en lönesänkning, och det är ju därför man söker livränta. Så att jag kan ha kvar samma ersättning.

Förhoppningen är att det en fast inkomst ska leda till ett positivt besked.

– Nu när jag fick jobb på gymnasieskolan i Luleå som assistent till en av bygglärarna sa facket att det var lättare att söka livränta om man har en fast inkomst. Jag har ju inte haft det sedan februari i fjol.

Sommaren 2016 stelopererade han den högra foten och som det ser ut i dagsläget kommer även den vänstra foten att stelopereras.

– Läkaren jag har haft har sagt att jag inte kan fortsätta jobba med något fysiskt krävande.

Hur känns det att ha så länge kvar på arbetslivet i det läge du är i nu?

– Det funkar nu, men det är ganska på håret. Sedan får man inte ha någon illusion om att det kommer bli bättre. Jag kommer alltid ha en nedsättning, jag kommer få ont i fötterna om jag står en hel dag. Jag är ganska slut torsdag när jag kommer hem efter en arbetsvecka.

Planen är att sadla om till något mer teoretiskt arbete.

– Jag sökte livränta så att jag skulle få samma lön som jag hade tidigare under studietiden för att slippa ta CSN-lån. Men det blev avslag. Ska man bli något teoretiskt på byggsidan så är det ju arkitekt eller ingenjör, och det är långa utbildningar och högre krav.

Anställningen i Luleå sträcker sig till sommaren. Sedan kan det bli en statsplaneringsutbildning. Hur det blir med livräntan räknar han med att få svar på runt jul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!