I somras togs beslutet att Piteå och Älvsbyn ska utöka sin kommunsamverkan genom en gemensam löneadministration. Den första oktober anställdes projektledaren Emma Wredenberg som just nu arbetar med steg ett i flytten.
– Det är att all personal ska ha samma arbetsgivare och så ska vi genomföra en verksamhetsövergång. Vid det slutmålet så sitter personalen där de sitter i dag och man jobbar med det man jobbar med idag, säger hon.
"Inget är spikat"
När steg ett är färdigt ska personalen arbeta ihop sig med gemensamma rutiner och arbetssätt – sedan ska samtliga elva tjänster från Piteå flyttas till Älvsbyn. Senast den sista juni ska verksamhetsövergången vara färdig och enligt Älvsbyns kommunchef Magnus Nordström kan personalflytten bli av vid årsskiftet 2016/2017.
– Det finns ingen färdig tidsplan för det, jag skulle kalla det ett utkast. Jag tror att Magnus är ganska rätt ute, men det är inget som är spikat, säger Emma Wredenberg.
"Spara pengar"
Syftet är dels att man ser kommunal samverkan som ett bra sätt att stärka kommunerna.
– Men också att säkra kompetensförsörjningen. Man säkrar leveransen av tjänsten för båda kommunerna. Man ska kunna höja kvalitén och man ska kunna göra det effektivare.
Är det en ekonomisk vinst?
– Tanken är att man på sikt ska kunna spara pengar. Jag tror inte att man kommer att spara pengar från dag ett. Det blir en stor förändring och man måste jobba ihop sig. Men på sikt blir det effektivare, man behöver liksom inte uppfinna hjulet på två ställen.
"Större samarbete"
Att man väljer att flytta elva tjänster till Älvsbyn i stället för två tjänster till Piteå är ett politikerbeslut.
– Jag kan förstå att man undrar varför man inte flyttar personalen till Piteå i stället, men det är en större helhetsbild kring ett större samarbete. De ska ju samarbetas kring fler frågor, så man har väl tittat på vad Älvsbyn säger sig kunna leverera på bästa sätt, säger Emma Wredenberg.
PT har tidigare berättat om personalens ovilja att flytta eller pendla till Älvsbyn.
Erbjuda förmåner
Där är läget oförändrat.
– Jag jobbar mycket med att prata med personalen och kollar möjliga vägar. Vad skulle få dem att vilja följa med, vilka villkor kan de tänka sig. Måste de jobba på plats alla dagar till exempel. Vi tittar även på om vi ska erbjuda någon form av förmåner, så den processen pågår ju också, säger projektledaren.
Hon konstaterar samtidigt att det kommer en dag när personalen i Piteå måste tacka ja eller nej.
– När vi har de svaren får vi titta på om det är så att vi måste rekrytera eller om vi har den kompetens som krävs, säger Emma Wredenberg.