Piratpartiet vill öppna Älvsbyn

I år siktar Piratpartiet för första gången på kommunvalen runt om i landet. I Älvsbyn ställer de upp med lista till fullmäktige och vill där göra den demokratiska processen mer tillgänglig genom bland annat öppna kommunstyrelsemöten.

Jonas Sandberg är Piratpartiets förstanamn till kommunvalet i Älvsbyn. "Vi vill bland annat ha fler politiker i kommunfullmäktige och hålla kommunstyrelsens sammanträden öppna för allmänheten, säger han.

Jonas Sandberg är Piratpartiets förstanamn till kommunvalet i Älvsbyn. "Vi vill bland annat ha fler politiker i kommunfullmäktige och hålla kommunstyrelsens sammanträden öppna för allmänheten, säger han.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2010-09-10 06:00
Piratpartiet ställer bara upp i kommunval på två orter i länet - Luleå och Älvsbyn.
I Älvsbyn är Jonas Sandberg etta på listan och han framhåller en öppnare demokrati som partiets viktigaste fråga lokalt.
- Vi har sett hur de etablerade partierna demonterar demokratin i Älvsbyn. Den politiska organisationen ger minskad makt till medborgarna genom ökad makt för kommunstyrelsen, där Älvsbyborna inte ens får närvara, säger Jonas Sandberg och fortsätter:
- Vi vill öppna ks sammanträden för alla. Dessutom vill vi se fler platser i fullmäktige - ju fler som styr desto mer demokrati.
En annan fråga som PP i Älvsbyn vill driva är den om partistödet, som i dag utgår till partier och politiker i fullmäktige.
Slopa licenser
- Det ökar år för år när man istället kunde lägga de pengarna på något annat, som exempelvis fler händer i vården. Vi vill minska eller helt ta bort stödet. Ett politiskt parti borde behandlas som vilken ideell förening som helst, säger Jonas Sandberg.
Sandberg nämner också att Älvsbyn kunde spara pengar på att slopa licensierad programvara, som Officepaketet, på kommunens datorer.
- Det finns program baserade på öppen källkod som fungerar lika bra. Det går att spara miljonbelopp som kan gå till bättre ändamål.
Ökat förtroende
Ni nämns ibland som ett enfrågeparti med betoning på just IT. Hur väl stämmer det?
- Vi har fler frågor på programmet, som demokratin, men är ett fokusparti som är ärliga med vad vi absolut inte kompromissar med. Den personliga integriteten är en sådan sak. Vi vill inte ha ett totalt övervakningssamhälle, säger PP:s förstanamn.
Till sist: Vad ser ni som Älvsbyns största utmaning?
- Att återfå medborgarnas förtroende för politiken och demokratin. Det skulle man vinna mycket på, folk skulle trivas bättre i kommunen och välja att bo kvar, säger Jonas Sandberg.
FAKTA Jonas Sandberg, Piratpartiet
Piratpartiets förstanamn
i kommunvalet
Ålder: 27 år
Yrke: Bageriarbetare
Familj: Sambo och tre hundar
Bor: Lägenhet i centrala Älvsbyn
Piratpartiets fem i topp
1. Jonas Sandberg
2. Tomas Broström
3. Kenneth Nilsson
4. Dahn Sandberg
5. Dan Edin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om